Hoe word en blijf jij sterk, zowel zakelijk als privé? In de Sterkmakers Podcast gaat Glenn van der Burg in gesprek met Sterke mensen, van succesvolle ondernemers tot aan topsporters en echte levensgenieters.
Wil jij in 10 minuten sterker worden in bijvoorbeeld timemanagement, artificial intelligence of leiderschap? Beluister dan de Sterkmakers Colleges met diverse experts!
Iedere week een nieuwe expert, met een nieuw Sterkmakers College.
We nemen ons vaak van alles voor, maar hoe vaak maken we die voornemens echt waar? Of beginnen we er überhaupt aan? Iedereen heeft vaste patronen. Aan de ene kant zijn die handig: ze besparen ons elke dag veel denkkracht. Maar anderzijds kunnen patronen je ook in de weg zitten. Hoe doorbreek je belemmerende patronen? En wat zijn patronen eigenlijk precies? In deze aflevering helpt Lotte van Sprang je om bewuster te worden van patronen in je gedrag en gedachten. Lotte is coach en trainer in persoonlijk leiderschap, timemanagement, assertiviteit en zelfvertrouwen. Samen met SUAS helpt ze mensen om meer te ontspannen en effectiever te leven. Dus wil je eindelijk een patroon doorbreken? Of je voornemen écht realiseren? Lotte van Sprang helpt je op weg in dit Sterkmakers College!
Hoe houd je een druk en uitdagend leven vol? Het sleutelwoord is: veerkracht! Oftewel het vermogen om met negativiteit en tegenslagen om te gaan. Wanneer je veerkracht niet op peil is, merk je dat vaak aan aanhoudende vermoeidheid, concentratieproblemen, emotionele schommelingen en stress. In dit Sterkmakers College deelt Monique Verhulst praktische oefeningen om je veerkracht te versterken en vertelt ze over de positieve effecten van mindfulness op ons brein. Monique geeft al ruim 12 jaar minfulness(-based) trainingen, waaronder trainingen voor SUAS gericht op stressmanagement en veerkracht. Nieuwsgierig hoe jij je veerkracht op peil kan houden? Beluister de tips die Monique met je deelt in dit Sterkmakers College!
Ieder mens heeft persoonlijke waarden. Het liefst wil je dat deze waarden ook terugkomen in je werk, maar dat is niet altijd het geval. Vind jij bijvoorbeeld “flexibiliteit” heel belangrijk, maar werk jij in een organisatie met strakke protocollen en richtlijnen? Of zoek je juist de verbinding met collega’s, terwijl jouw collega’s liever zelfstandig werken? Als jij je persoonlijke waarden niet kan uiten in werk, dan kost dat motivatie, wilskracht en energie. In dit Sterkmakers College gaat Lotte van Sprang in op hoe we voldoening uit ons werk halen en welke energievreters en -gevers er zijn op werkgebied. Als trainer (bij SUAS), coach en spreker helpt Lotte mensen bewuste keuzes maken over hun werk en leven. Ben jij benieuwd of jouw werkomgeving nog wel past bij je persoonlijke waarden? En wil je meer leren over wat bepaalt of je goed in je vel zit binnen werk? Lotte van Sprang vertelt je er alles over in dit Sterkmakers College!
We zijn er dag in dag uit mee bezig: communicatie. Maar hoe zorg je ervoor dat je de volle aandacht hebt voor wat de ander zegt? Hoe vaak nemen veronderstellingen en aannames je gedachten over tijdens een gesprek? Deze mentale afwezigheid is een gevaarlijke bron voor miscommunicatie. Een effectieve manier om hiermee om te gaan is door mindful te communiceren. In deze podcastaflevering deelt Monique Verhulst de veelvoorkomende valkuilen in communicatie en gaat ze in op toegankelijke mindfulness technieken om aandachtiger te luisteren. Met meer dan 16 jaar ervaring als account- en marketingmanager en 12 jaar ervaring als minfulness trainer, deelt Monique een unieke kijk op de combinatie van communicatie en mindfulness. Wil jij bewuster je aandacht leren verdelen in een gesprek? Beluister dan de tips en inzichten die Monique met je deelt!
Voor de meeste mensen is werk een groot onderdeel van hun leven, en vaak ook noodzakelijk om rond te komen. Maar om die 45 jaar werken vol te houden, is het belangrijk dat werk niet alleen voor inkomen zorgt, maar ook bijdraagt aan voldoening, plezier en persoonlijke groei. Oftewel, dat je gelukkig bent in je werk. Maar wat houdt "werkgeluk" nu eigenlijk in? En wat kun je praktisch doen om je werkgeluk te vergroten? In deze podcastaflevering deelt Sarah Hendriks haar eigen verhaal over de zoektocht naar werkgeluk en geeft ze praktische tips die je direct kunt toepassen om jouw werkgeluk te vergroten. Sarah is coach, trainer (bij SUAS) en eigenaar van de Groeistudio. Ze heeft al vele leiders, ondernemers en professionals geholpen om meer energie en zelfvertrouwen te vinden in zowel werk als leven. Benieuwd naar de tips van ervaringsdeskundige en expert Sarah Hendriks over werkgeluk? Beluister dan dit Sterkmakers College!
Veranderingen zijn voor de meeste mensen doodeng. Iedereen gaat er dan ook op zijn eigen manier mee om. Waar de één er een kick van krijgt, gooit de ander juist de kont tegen de krib. Die weerstand ervaren we vaak als irritant, maar eigenlijk duidt het op een vorm van betrokkenheid. Hoe ga je het beste om met die weerstand binnen je team? En hoe voer je een goed gesprek met een weerbarstig teamlid? In dit Sterkmakers College duikt Frédérique te Dorsthorst in de onderstroom van teams. Frédérique is Narratief consultant, trainer en coach. Aan de hand van verhalen werkt Frédérique samen met teams en organisaties aan de situaties die ze meemaken. Dus ben jij nieuwsgierig welke tactieken Frédérique toepast om te dealen met weerstand in teams? Listen & learn!
Iedereen twijfelt wel eens aan zichzelf, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Kan ik dit wel aan? Doe ik het wel goed? Onzekerheid binnen je werk hoort erbij, maar wel in een mate dat het je niet belemmert in je dagelijkse werkzaamheden. In dit Sterkmakers College vertelt Karina Klaassen waarom zelfvertrouwen en zelfliefde onmisbaar zijn in onze professionele levens en hoe je hieraan kan werken. Karina is expert op het gebied van organisatiegeluk en persoonlijke ontwikkeling. Met een MBA in Organisational Happiness en meer dan 25 jaar ervaring in leidinggevende functies, heeft Karina gezien hoe belangrijk zelfvertrouwen is voor (professionele) groei. Dus wil je graag de eerste stap zetten naar meer zelfvertrouwen en zelfliefde op de werkvloer? Luister dan naar de handvatten die Karina in dit Sterkmakers College deelt!
Ieder team ervaart wel eens frictie. Zo heb je collega’s die de hakken in het zand zetten bij een verandering of die in tijden van een conflict enkel naar de ander te wijzen. Soms kunnen we deze draken van teamleden wel achter het behang plakken. Maar waar komt dit gedrag vandaan? En waarom zijn deze draken van teamleden juist waardevol binnen een team? In deze podcastaflevering demonstreert Frédérique te Dorsthorst hoe je met een narratieve benadering teamsituaties anders kan zien. Frédérique is Narratief consultant, trainer en coach. Aan de hand van verhalen werkt Frédérique samen met teams en organisaties aan de situaties die ze meemaken. Dus ben jij benieuwd hoe je anders kan kijken specifieke teamsituaties? En hoe een narratieve benadering je daarbij kan helpen? Beluister dan dit Sterkmakers College!
Het liefst willen we gelukkig zijn op ieder facet van ons leven, ook op ons werk. Uit onderzoek is immers gebleken dat gelukkige medewerkers creatiever, meer betrokken en productiever zijn. Maar wat houdt (werk)geluk eigenlijk echt in? En moeten we wel “altijd” gelukkig willen zijn? In dit Sterkmakers College gaat Karina Klaassen in op de factoren die ons werkgeluk vergroten en staat ze stil bij de maatschappelijke overtuigingen over geluk. Karina is expert op het gebied van organisatiegeluk en persoonlijke ontwikkeling. Met een MBA in Organisational Happiness en meer dan 25 jaar ervaring in leidinggevende functies, heeft Karina gezien hoe relevant het is dat medewerkers met plezier werken. Dus wil jij begrijpen wat jou gelukkig en ongelukkig maakt op het werk? Beluister dan dit Sterkmakers College!
Vaak hebben we de neiging om alleen te leven vanuit het hoofd. Vertrouwen op de ratio voelt dan misschien wel veilig, maar het gevaar hiervan is dat je volledig het contact verliest met je eigen gevoel. Terwijl onze instincten en lichamen vaak cruciale signalen aangeven die ons hoofd juist negeert. Hoe zet je zowel je hoofd als lijf in bij het maken van belangrijke beslissingen en stellen van grenzen? En op welke manieren kom je meer in contact met je eigen gevoel? In dit Sterkmakers College heeft Sarah Hendriks het over lichaamswijsheid, oftewel het vermogen om te luisteren naar en te vertrouwen op de signalen van je lichaam. Sarah Henriks is coach en trainer bij SUAS, en tevens eigenaar van De Groeistudio. Dus ben jij er klaar voor om even uit te checken bij je ratio en in te checken bij je gevoel en lichaam? Welkom bij dit Sterkmakers College!
Het heeft de wereld compleet op zijn kop gezet: Artificial Intelligence! En nog steeds gaan de ontwikkelingen op het gebied van AI razendsnel. Veel bedrijven willen dan ook meegaan in deze AI-transformatie. Maar is dit altijd wel de juiste stap richting innovatie? En hoe weet je of een AI-transformatie passend is voor jouw organisatie? In dit Sterkmakers College deelt AI-expert Fiona Passantino haar expertise over AI-readiness audit, AI-transformaties binnen organisaties en dealen met weerstand tegen AI. Fiona Passantino is professioneel spreker, trainer en coach. Zo begeleidt ze professionals bij AI-integratie, leiderschap en communicatie. Dus wil je zeker weten of jouw organisatie klaar is voor AI? Beluister dan deze podcastaflevering met Fiona Passantino!
We staan liever stil bij datgene wat slecht gaat dan goed. Als er iets misgaat, proberen we er op alle mogelijke manieren grip op te krijgen. Met als gevolg: vermoeide breinen die overuren draaien. Waar komt die drang om elk ‘probleem’ te willen overanalyseren vandaan? En hoe kan je minder blijven hangen in het ‘negatieve’? In deze podcastaflevering gaan Matthijs Steeneveld en Tomer Kedar in gesprek over de kracht van verwondering en dankbaarheid, en leggen ze uit op welke manieren jij je focus binnen een ‘probleem’ verlegt. Matthijs is positief organisatiepsycholoog en werkt als opleider, adviseur en auteur. Tomer leidt mensen op tot facilitator en is co-creator van het verwonderkaartspel. Dus nieuwsgierig waar jij kan beginnen om problemen minder te overanalyseren? Beluister dan dit Sterkmakers College!
Zodra we wakker worden bevinden we ons in een wereld met een overvloed aan prikkels en constante informatiestromen. Gemiddeld controleren we 144 keer per dag onze telefoon. 89% controleert de telefoon meteen binnen 10 minuten na ontwaken. Hoe kunnen we de rust en stilte vinden op een dag? En waarom zijn die momenten van stilte en rust cruciaal voor ons welzijn? In dit Sterkmakers College deelt Fiona Passantino waardevolle inzichten in de kracht van reductie, stilte en waarom iedereen zijn ‘negative space’ moet opzoeken. Fiona Passantino is professioneel spreker, trainer en coach. Haar expertise is voornamelijk toegespitst op leiderschap, communicatie, AI-integratie en bedrijfscultuur. Dus heb jij meer behoefte aan meer rust, stilte en momenten waarbij je echt tot jezelf komt? Beluister dan deze podcastaflevering met Fiona Passantino!
Het is een hot topic vandaag de dag: polarisatie. In discussies, media en vergaderingen lijken extreme standpunten de meeste aandacht te krijgen. Hoe kan je op een verbindende manier de discussie aangaan met elkaar? En hoe breng je radicale standpunten dichter bij elkaar? In dit Sterkmakers College gaan Matthijs Steeneveld en Tomer Kedar in gesprek over hun ervaringen met het begeleiden van verhitte discussies en delen zij tips waarmee jij radicale standpunten samenbrengt tot een oplossing. Matthijs is positief organisatiepsycholoog en werkt als opleider, adviseur en auteur. Tomer leidt mensen op tot facilitator en is co-creator van het verwonderkaartspel. Nieuwsgierig geworden? Leer meer over polarisatie, radicale standpunten en verbindende communicatie in dit 15 minuten college met Matthijs Steeneveld en Tomer Kedar!
Eén ding is zeker: onzekerheden horen erbij, op macro-, meso- en microniveau. Waar de wereldwijde economische inflatie financiële onzekerheden met zich meebrengt, kan de promotie naar een nieuwe functie op persoonlijk niveau onzekerheid veroorzaken. Vaak schieten mensen in een bepaald overlevingsmechanisme wanneer er zich een situatie van onzekerheid voordoet. In dit Sterkmakers College gaat prof. dr. Nick van Dam in op de vormen van onzekerheid, de overlevingsmechanismes als reflex op onzekerheid en welke positieve leiderschapsprincipes je helpen om effectief door onzekerheid heen te navigeren. Prof. dr. Van Dam is een internationaal erkende expert op het gebied van corporate learning, talent management, organisatiegedrag en leiderschapsontwikkeling. Hij is onder meer werkzaam bij McKinsey & Company, Harvard Business Publishing Corporate Learning, University of Pennsylvania en Nyenrode Business University. Wat zijn naast de negatieve aspecten eigenlijk de positieve kanten van onzekerheid? En hoe kan je als leider omgaan met deze onzekerheden? Je hoort het allemaal in deze podcastaflevering!
“Hoe gaat het?”. Het is dé vraag die we vaak stellen om het gesprek mee te openen. Grote kans dat het gesprek na een kort antwoord doodloopt. Kortom, een gesprek dat we op de automatische piloot voeren. Hoe kan je het gesprek openen op een minder oppervlakkige manier? Waarbij je op een diepgaander niveau contact hebt? In dit Sterkmakers College nemen Matthijs Steeneveld en Tomer Kedar je mee in de wereld van gesprekstechnieken en verbonden gesprekken. Matthijs is positief organisatiepsycholoog en werkt als opleider, adviseur en auteur. Tomer leidt mensen op tot facilitator en is co-creator van het verwonderkaartspel. Dus ben jij benieuwd hoe jij je volgende gesprek anders kan beginnen dan met de standaard “Hoe gaat het”-openingsvraag? Beluister dan deze podcastaflevering!
Meer leren over effectieve teamgesprekken?
Allemaal hebben we wel iemand waar we tegenop kijken. Een persoon die we zien als inspirerend, een voorbeeld die het verschil heeft gemaakt en daarvoor alles uit zichzelf heeft gehaald. Denk aan Nelson Mandela, Malala Yousafzai of Zaha Hadid. Wat voor mindset heeft hun geholpen om dit te bereiken? Hoe kan je als mens alles uit jezelf halen? In dit Sterkmakers College legt prof. dr. Nick van Dam welke vier sleutelgebieden bijdragen aan ons holistische welzijn waardoor we in staat kunnen zijn om alles uit onszelf te halen. Prof. dr. Van Dam is een internationaal erkende expert op het gebied van corporate learning, talent management, organisatiegedrag en leiderschapsontwikkeling. Hij is onder meer werkzaam bij McKinsey & Company, Harvard Business Publishing Corporate Learning, University of Pennsylvania en Nyenrode Business University. Ben jij benieuwd hoe we alles uit onszelf kunnen halen volgens de filosofie en wetenschap? Beluister dan dit leerzame 15 minuten college van prof. dr. Nick van Dam!
Stand-up comedy en zakelijke presentaties, het ligt dichter bij elkaar dan je denkt. De kracht van humor is een effectieve presentatietool die je (zakelijke) presentatie juist kan verbeteren. Waarom is humor zo krachtig? En welke presentatietechnieken uit de stand-up comedy zijn toepasbaar in een zakelijke setting? Fiona Passantino is professioneel spreker, trainer en coach. In dit Sterkmakers College gaat Fiona in op de kracht van humor op je publiek, de uitdagingen van stand-up comedy technieken en hoe je deze effectief toepast. Ben jij klaar met die saaie werkpresentaties en benieuwd hoe je deze met stand-up comedy technieken kan verfrissen? Check dan deze aflevering!
Waarom onthouden we sommige lettercombinaties makkelijker dan andere combinaties? En hoe slaat ons lange termijngeheugen informatie op? Door te begrijpen hoe ons brein leert, wordt het ook makkelijker om efficiënter informatie tot ons te nemen. In deze aflevering gaat Barend Last in op de drie soorten geheugens in ons brein, waarom leerstijlen niet bestaan en legt hij uit hoe ons langetermijngeheugen verbindingen legt. Barend Last is docent, onderwijskundige, schrijver van diverse onderwijsboeken en spreker op het gebied van onderwijs en technologie. Ben jij nieuwsgierig hoe ons brein werkt in relatie tot leren? Listen & learn!
Je bent de hele dag druk bezig geweest, maar wat heb je nu eigenlijk effectief gedaan? Het is verleidelijk om je te verliezen in mails, spontane vragen van collega’s en spoedverzoeken van klanten. Hoe zorg je er nu voor dat je minder wordt meegesleurd door de waan van de dag? En hoe bepaal je wat prioriteit heeft? Het antwoord ligt bij één kernbegrip, namelijk focus. Focus begint bij kiezen, doen en laten. Willem-Jan Kuiper, expert en zelfstandig trainer op het gebied van timemanagement en focus, deelt je de gouden regels voor meer focus. Dus ben jij benieuwd hoe de Pomodoro techniek jou meer focus geeft? Concentreer je voor nu op deze 10 minuten podcast met Willem-Jan Kuiper!
Sinds de lancering van ChatGPT is artificial intelligence nog toegankelijker geworden voor iedereen. Met als gevolg een ingrijpende revolutie in hoe we werken, leren en communiceren. Hoe kan je (generatieve) AI nou slim inzetten in je dagelijkse werkzaamheden? En met welke prompt technieken haal je het maximale uit deze AI-systemen? In dit Sterkmakers College gaat Barend Last in op de verschillen tussen AI en generatieve AI, het PREPARE-raamwerk en bespreekt hij effectieve prompt-engineer technieken. Barend Last is docent, onderwijskundige, schrijver van diverse onderwijsboeken en spreker op het gebied van onderwijs en technologie. Dus wil jij in 10 minuten de eerste handvatten leren om AI effectiever in te zitten? Beluister dan dit Sterkmakers College!
We willen er allemaal graag bij horen, niemand teleurstellen en confrontaties voorkomen, maar dat betekent niet dat we op alles ‘ja’ moeten zeggen. Vind jij het lastig om je grenzen aan te geven? En om op een vriendelijke manier duidelijk te maken dat je nu echt aan jezelf moet denken? Het begint allemaal bij “Verbindende Communicatie”, oftewel geweldloze communicatie. In deze aflevering vertelt Hester Macrander over hoe ons oerbrein geneigd is ‘ja’ te zeggen, de sleutelrol van Verbindende Communicatie en over hoe je grenzen kan aangeven zonder het woord ‘nee’ te gebruiken. Hester is internationaal gecertificeerd trainer, auteur van het boek “Verbindend Communiceren, hoe dan?” en conflictbemiddelaar. Dus wil jij leren hoe je duidelijk je grenzen kan aangeven zonder de ander teleur te stellen, af te wijzen of te kwetsen? Verdiep je in de wondere wereld van Verbindende Communicatie met deze aflevering van het Sterkmakers College.
Weer zo’n lange vergadering, met constant dezelfde mensen aan het woord en na afloop het gevoel dat er veel gepraat is maar weinig besloten. Na zo’n vergadering voel jij je mentaal en fysiek uitgeput. Je hebt tijd nodig om bij te komen. Dit wordt ook wel meeting fatigue genoemd. Hoe kan je een vergadering wel efficiënt insteken? Waarbij er een juiste balans is tussen inspraak en besluitvorming? In dit Sterkmakers College gaan Matthijs Steeneveld en Tomer Kedar in gesprek over effectieve vergadertechnieken. Matthijs is positief organisatiepsycholoog en werkt als opleider, adviseur en auteur. Tomer leidt mensen op tot facilitator en is co-creator van het verwonderkaartspel. Dus benieuwd waar jij kan beginnen om efficiënter te vergaderen? Beluister dan dit Sterkmakers College!
De wereld zit er vol mee: mensen die beweringen doen zonder zich maar iets van de waarheid aan te trekken. Oftewel “bullshit”. Met visualisatietechnieken, deepfakes en het gebruik van data is het nog makkelijker geworden om waarheden te verbergen of te verdraaien. Wat is dan nog waar en wat is bullshit? Welke informatie kan je nog vertrouwen? In dit Sterkmakers College neemt Barend Last je mee in de wereld van fake news en bullshit. Barend Last is docent, onderwijskundige, schrijver van diverse onderwijsboeken en spreker op het gebied van onderwijs en technologie. Dus wil jij leren hoe jij waarheden van leugens kan onderscheiden? Listen & learn met de tips en tricks die Barend deelt in dit Sterkmakers College!
Een bemoeial, een dominante veelprater, iemand met slachtoffergedrag, iemand die zwijgt, iemand met oordelen over jou. Er is altijd wel iemand met één van deze eigenschappen in je omgeving waar je mee te maken krijgt. Jij ervaart hun gedrag als lastig en irritant, maar hoe kan je nou omgaan met dit gedrag van anderen zonder dat het je te veel energie kost? In deze aflevering neemt Hester Macrander je mee in de wereld van “Verbindende Communicatie”, oftewel geweldloze communicatie. Hester is internationaal gecertificeerd trainer, auteur van het boek “Verbindend Communiceren, hoe dan?” en conflictbemiddelaar. De ‘lastige’ mensen in onze omgeving kunnen we niet veranderen, maar wel hoe we er zelf mee omgaan. Dus ben jij op zoek naar handvaten om met ‘lastige’ mensen om te gaan? Beluister dan deze 10 minuten podcast met Hester Macrander!
Studiesessies tot in de late avonduren, eindeloos samenvattingen doorlezen en markeren…Het is een studeerstrategie die veel mensen bekend in de oren klinkt, maar is dit wel een effectieve leerstrategie? In dit Sterkmakers College gaat Barend Last in op de valkuilen in onze studiegewoontes en op de strategieën waarmee informatie in ons lange termijngeheugen blijft. Als docent, onderwijskundige, schrijver van diverse onderwijsboeken en spreker op het gebied van onderwijs en technologie, heeft Barend veel ervaring en expertise over dit onderwerp. Dus wil jij antwoorden op vragen als: “Hoe creëer ik een studeeromgeving waarin ik me volledig kan focussen?” of “Op welke manier zorg ik ervoor dat informatie in mijn langetermijngeheugen blijft?”. Beluister dan dit 12 minuten college met onderwijsdeskundige Barend Last!
Communiceren kan soms behoorlijk ingewikkeld zijn. Zo kunnen verschillen in emoties of expressiestijlen voor flink wat miscommunicatie of frictie zorgen. Hoe kan je handelen in situaties van ineffectieve communicatie? En wat kan je doen om de teamcommunicatie te verbeteren? Josanne Toussaint is expert op het gebied van stem, spraak, presentatie en communicatie. Het is haar missie om bij te dragen aan betere gesprekken en aan meer verbinding in teams en organisaties. Dus wil jij jezelf nog verder ontwikkelen op het gebied van zelfexpressie en (team)communicatie? Beluister dan deze 10 minuten podcast!
Hoe werkt stress eigenlijk? En wat werkt per direct stress verlagend? Irene Smit vertelt er alles over in dit Sterkmakers College en deelt 5 tips tegen stress. Irene Smit is creative director en oprichter van Flow Magazine, een internationaal magazine waarin het draait om vertragen en bewuster leven. Dus heb jij genoeg van dat opgejaagde gevoel en om altijd maar aan te staan? Wil jij meer rust in je hoofd en lichaam? Ontspan en luister naar de tips die Irene met je deelt in deze aflevering!
Op welke manier gaat artificial intelligence ons leersysteem veranderen? En wat zijn de kansen en bedreigingen van deze ontwikkelingen? In dit Sterkmakers College geeft Rogier Gerritsma een inkijkje in de huidige ontwikkelingen van artificial intelligence binnen de opleidingssector en blikt hij vooruit op de toekomst. Rogier is Chief Artificial Intelligence Officer bij Schouten & Nelissen. Dus ben jij nieuwsgierig hoe krachtig AI kan zijn? En welke ontwikkelingen eraan komen? Beluister dan dit 10 minuten college!
Assertiviteit wordt vaak geassocieerd met ‘nee’ leren zeggen en introvert zijn. Maar is dit wel terecht? En is ‘nee’ leren zeggen dé manier om assertiever te zijn? In dit Sterkmakers College legt Josanne Toussaint uit hoe assertiviteit begint bij het kennen en herkennen van je eigen waarden, en deelt ze de gouden regels waarmee jij verbaal en non-verbaal assertiever kan communiceren. Josanne is expert op het gebied van stem, spraak, presentatie en communicatie. De afgelopen 15 jaar heeft ze al honderden managers, burgemeesters, advocaten, wethouders en leidinggevenden getraind. Nieuwsgierig hoe jij verbaal en non-verbaal sterker kan staan tegenover anderen? Dan is dit jouw podcastaflevering!
Het aantal prikkels, keuzemogelijkheden en taken neemt toe. Controle lijkt dan vaak dé oplossing om grip te krijgen op deze realiteit. Met als gevolg ellenlange to do lists en het gevoel altijd iets te moeten presteren. Hoe zorg je voor rust en balans in je dagelijks leven? En wat kan helpen om zaken los te laten? In dit Sterkmakers College deelt Irene Smit alle ins en outs over de to don’t list. Irene Smit is creative director en oprichter van Flow Magazine, een internationaal magazine waarin het draait om vertragen en bewuster leven. Dus ben jij klaar met die oneindige to do list en zou je graag meer rust in je hoofd willen? Check dan dit 10 minuten college met expert Irene Smit!
Als er één term populair is op dit moment, dan is het wel “inclusie”. Het is ook niet voor niets dat zoveel mensen en organisaties zich bezighouden met dit onderwerp. Maar wat betekent “inclusie” nu écht? En op welke manier kan je als leider bijdragen aan inclusie binnen je team? In dit Sterkmakers College legt Emma Agricola uit hoe inclusie op het snijvlak zit van zowel “uniciteit” als “belonging” en deelt ze een stappenplan om met inclusiviteit aan de slag te gaan. Emma is spreker, trainer, dagvoorzitter en expert op het gebied van diversiteit, inclusie en multigenerationele teams. Dus ben jij benieuwd wat inclusie écht inhoudt? En hoe jij op een effectieve manier inclusie binnen je team stimuleert? Luister dan naar deze 10 minuten podcast met inclusie- en diversiteitsexpert Emma Agricola!
In Nederland werken zo’n 3,6 miljoen mensen structureel op wisselende tijden, waarvan zo’n 1,4 miljoen tijdens de nacht. Aan de ene kant positief voor onze 24/7 economie, maar is het wel gezond? In dit Sterkmakers College geeft Irma Leijten tips hoe je het beste kan omgaan met een onregelmatig werkschema en op hoe je zorgt voor voldoende herstel. Irma is slaapexpert en ondersteunt bedrijven bij hun vitaliteitsbeleid door trainingen en coaching over de invloed van slaap op onze fysieke en mentale gezondheid. Dus heb je moeite met het vinden van een fijn slaap-waakritme? Beluister dan de tips die Irma deelt in dit Sterkmakers College!
Hoe reageer jij op een ruzie? Loop je ervoor weg of probeer je de spanningen op te lossen? In dat laatste geval doe je aan peacemaking, oftewel het uit de wereld helpen van een conflict. In dit Sterkmakers College vertelt hoogleraar Organisatiepsychologie Martin Euwema over verschillende reacties op een conflictsituatie en geeft hij concrete tips waarmee jij meer aan peacemaking kan doen. Dus wil jij sterker staan in een conflictsituatie? Beluister dan dit 10 minuten college van hoogleraar Martin Euwema!
Wat doen hormonen met stress? En hoe gaan mannen en vrouwen anders om met stress? In dit Sterkmakers College legt Vivian Reijs uit hoe de reactie op stress verschilt voor mannen en vrouwen. Vivian is orthomoleculaire hormoontherapeut en heeft haar eigen supplementenlijn Viv Support opgezet speciaal voor vrouwen. Daarnaast is ze auteur, spreker en trainer en heeft ze de afgelopen 14 jaar al meer dan 60.000 vrouwen mogen helpen met het herstellen van de hormoonbalans. Dus heb jij altijd al willen begrijpen waarom vrouwen anders reageren op stress dan mannen? Listen & learn!
Op dit moment bevinden vier generaties zich tegelijkertijd op de werkvloer. Elke generatie heeft zijn eigen waarden, overtuigingen en prioriteiten, wat in sommige gevallen leidt tot spanning en frustratie. Hoe kan je deze verschillende generaties verbinden met elkaar? En hoe kan je omgaan met onbegrip tussen generaties? Emma Agricola is spreker, trainer, dagvoorzitter en expert op het gebied van diversiteit, inclusie en multigenerationele teams. Met haar bedrijf INCLUSYOUNG helpt ze organisaties met het betrekken en verbinden van generaties. Dus wil jij in 10 minuten weten hoe je met collega’s uit andere generaties kan samenwerken? Listen & learn!
We slapen ongeveer een derde van ons leven. Waarom is slaap zo ongelofelijk cruciaal voor ons functioneren? En wat zijn de gevolgen van een slechte nachtrust? In dit Sterkmakers College deelt Irma Leijten diverse tips voor een natuurlijke balans tussen slaap en activiteit. Irma is slaapexpert en ondersteunt bedrijven bij hun vitaliteitsbeleid door trainingen en coaching over de invloed van slaap op onze fysieke en mentale gezondheid. Ben jij benieuwd wat voor invloed slaap heeft op jouw dagelijkse prestaties? En hoe je jouw eigen slaapritme kan verbeteren? Ontdek het in 10 minuten!
We kennen allemaal wel iemand waar we flink mee kunnen botsen. Bijna altijd gaat het hierbij om tegenpolen. Jij bent georganiseerd, de ander een chaoot. Jij bent relatiegericht, de ander egocentrisch. Jij houdt van plannen, de ander van improviseren. Hoe kan je het beste de dialoog aan gaan op momenten van wrijving? En op welke manier kan een constructief conflict uiteindelijk leiden tot een verbetering van de relatie? In dit Sterkmakers College deelt Martin Euwema, hoogleraar Organisatiepsychologie in Leuven, zijn kennis over conflictmanagement en reikt hij handvatten aan waarmee jij op een effectieve manier de confrontatie kan aangaan. Nieuwsgierig wat Martin je aanbeveelt op basis van wetenschappelijk onderzoek? Listen & learn in 10 minuten!
Hormonale klachten worden regelmatig afgedaan als een burn-out of depressie. Maar vaak ligt de oorzaak en de oplossing bij een hormonale disbalans. Wat voor invloed hebben hormonen op onze (mentale) gezondheid? En wat kan je doen bij een hormonale disbalans? Vivian Reijs is orthomoleculaire hormoontherapeut en heeft haar eigen supplementenlijn Viv Support opgezet speciaal voor vrouwen. Daarnaast is ze auteur, spreker en trainer en heeft ze de afgelopen 14 jaar al meer dan 60.000 vrouwen mogen helpen met het herstellen van de hormoonbalans. Dus ben jij benieuwd welke mentale en fysieke klachten veroorzaakt worden door een hormonale disbalans? En wil je weten hoe je hier vanaf komt? In 10 minuten neemt Vivian Reijs je mee in de wereld van hormonen.
Wie op een bepaalde manier van de meerderheid afwijkt, beseft dat veiligheid niet gegarandeerd is als de meerderheid zich tegen je keert. Dit kan leiden tot een specifiek soort stress, namelijk minderheidsstress. Oftewel de druk die je ervaart als je niet voldoet aan de heersende norm over wat ‘normaal’ en ‘goed’ is. Deze stress kan iemands overtuigingen en gedrag beïnvloeden, wat bij anderen tot de nodige irritaties en onbegrip kan leiden. In dit Sterkmakers College deelt expert Karin Brugman inzichten en tips hoe zowel de minderheid als meerderheid kan omgaan met deze stress. Karin is expert op het gebied van werken met Voice Dialogue, coach, trainer en auteur van de bestseller “Verander niks. Goed zijn in wie je bent”. Dus wil jij leren omgaan met angst voor discriminatie? Leer alles over minderheidsstress in dit Sterkmakers College!
Wat heeft ons brein nodig om te kunnen leren? En waarom schiet ons brein in sommige situaties op slot? In dit Sterkmakers College deelt Ria van Dinteren alle ins en outs over het leerproces, psychologische veiligheid en de neurowetenschap daarachter. Ria is onderwijskundige en heeft ruim 20 jaar ervaring in leidinggevende functies. Haar specialisatie ligt in het breinleren. Dus heb jij altijd al willen weten wat er in die bovenkamer gebeurt? Luister en leer alles over het brein in dit Sterkmakers College!
Vind jij het moeilijk om een onderscheid te maken tussen wat je zelf écht wilt en wat je doet om te voldoen aan de verwachtingen van anderen? Benieuwd hoe jij een gezondere balans kan vinden tussen je eigen behoeftes en de verwachtingen uit je omgeving? In dit Sterkmakers College neemt Karin Brugman je mee in het psychologische mechanisme achter pleasegedrag en geeft ze concrete tips waarmee jij onderliggende overtuigingen van dit gedrag kan blootleggen. Karin is expert op het gebied van werken met Voice Dialogue, coach, trainer en auteur van de bestseller “Ik ken mijn ikken”. Dus word jij moe van de behoefte en druk om constant te pleasen? Begin met luisteren naar jezelf na dit Sterkmakers College!
Waarom houdt ons brein niet van veranderingen? En hoe kan je als leidinggevende ervoor zorgen dat je team meebeweegt in tijden van verandering? In dit Sterkmakers College deelt Ria van Dinteren haar ervaring en kennis over het brein, leiderschap en verandermanagement. Ria is onderwijskundige en heeft ruim 20 jaar ervaring in leidinggevende functies. Ze is gespecialiseerd in de werking van het brein. Dus ben jij benieuwd wat er moet in gebeuren in ons brein om gedrag blijvend te veranderen? Luister en leer alles over het brein in dit Sterkmakers College!
Je wilt graag beter worden in iets. Vol goede moed ga je aan de slag: je volgt meerdere trainingen en hebt zelfs een coach opgezocht. Maar ondanks de energie die je erin steekt, blijf je zitten met hetzelfde verbeterpunt. Dit frustreert enorm en kost veel energie. In zo’n situatie kan het waardevol zijn om het principe van zelfacceptatie toe te passen. In dit Sterkmakers Colleges legt Karin Brugman uit waarom zelfacceptatie in dit soort situaties beter werkt dan jezelf te blijven dwingen om te veranderen. Karin is expert op het gebied van werken met Voice Dialogue, coach, trainer en auteur van de bestseller “Ik ken mijn ikken”. Dus ben jij benieuwd hoe jij minder streng en veroordelend naar jezelf toe kan zijn? Beluister dan de inzichten en tips die Karin in dit 10-minuten college deelt!
Vind je het lastig om in een vergadering je punt duidelijk te maken? Of heb jij er moeite mee om jezelf goed te presenteren? In dit Sterkmakers College demonstreert Josanne Toussaint hoe expressie stijlen in de communicatie bijdragen aan betere gesprekken. Josanne is expert op het gebied van stem, spraak, presentatie en communicatie. De afgelopen 15 jaar heeft ze al honderden managers, burgemeesters, advocaten, wethouders en leidinggevenden getraind. Dus ben jij op zoek naar die quick fixes voor effectievere communicatie? Beluister dan dit Sterkmakers College en leer in slechts 10 minuten hoe jij jouw boodschap krachtiger overbrengt!
Als bedrijfsarts, medisch directeur van WIM arbo en opleider coacht en adviseert Nancy dagelijks mensen over hun werkgeluk en gezondheid. Toch blijkt dat veel mensen niet het werk doen waar ze energie en voldoening uithalen. Wat zijn volgens Nancy de gevaren van werk doen waar je geen voldoening uithaalt? En hoe blijft zij zelf gezond en in balans? In deze podcastaflevering vertelt Nancy openhartig over haar opvoeding in een multicultureel gezin, over de eenvoud van het leven opzoeken en waar ze enorm veel spijt van heeft…
Waarom vormen data geen goed uitgangspunt voor leiderschap? En wat kunnen paarden ons leren over leiderschap? In dit Sterkmakers College gaat Maarten Ducrot in gesprek met zijn dochter Dési Ducrot over leiderschap binnen organisaties. Als opgeleide klassieke organisatieadviseur heeft Maarten bij veel bedrijven meegekeken. Een paar jaar geleden gooide Maarten echter het roer om en begon hij een paardrijschool, omdat hij gelooft dat paarden ons veel kunnen leren over effectief leiderschap. Dus ben jij benieuwd hoe je als leidinggevende het beste uit je team kan halen? Beluister dan dit 10 minuten college!
Het is één van je grootste angsten als ouder: je kind wordt levensbedreigend ziek. Hanneke Verburg, directeur van Make-A-Wish Nederland, schenkt deze zieke kinderen en hun families een straaltje geluk in deze onzekere tijden door wensen in vervulling te laten gaan. Deze powervrouw heeft een sterke missie bij Make-A-Wish en geeft niet op totdat ze die heeft bereikt. Hoe heeft Hanneke haar (droom)baan gevonden? En wat heeft ze geleerd van de obstakels die ze zowel op persoonlijk als professional vlak heeft moeten overwinnen? Op de verjaardag van Make-A-Wish gaat Glenn van der Burg met Hanneke Verburg in gesprek over de weg naar haar huidige baan, hoe haar sabbatical tot bezinning en zingeving heeft geleid en waarom veerkracht zo cruciaal is in tijden van ziekte…
Waarom zijn sommige mensen geneigd om meer informatie te zenden dan te ontvangen? En hoe leer je om écht naar iemands verhaal te luisteren, zonder de ruis van eigen gedachten en verhalen? In dit Sterkmakers College deelt Harry Jonker 8 tips waarmee jij jezelf kan trainen om écht te leren luisteren. Harry is sinds 2008 werkzaam als zelfstandig trainer, team- en organisatieontwikkelaar. Tot 2018 in de rol van interim-manager, maar vandaag de dag als consultant, trainer en docent. Dus ben jij benieuwd waarom écht luisteren in een dialoog soms niet lukt, en hoe je wél kan luisteren? Beluister (écht luisteren dan hé?) dan dit Sterkmakers College!
Er zijn maar weinig mensen die kunnen doen wat Chantalle Zijderveld doet: 5 Europese en 4 wereldtitels, 2 bronzen en 2 goude medailes op de paralympische spelen zwemmen in Rio en Tokio, een studie volgen aan Nyenrode en parttime werken bij EY. Chantalle houdt vele ballen hoog en dat al op 23-jarige leeftijd. Hoe behoudt Chantalle de balans? En wat is haar drive om dit allemaal te doen? In dit openhartige gesprek vertelt Chantalle over waarom ze op 16-jarige leeftijd uit huis ging, de weg naar de hoogste podia en met welke mindset ze gemotiveerd blijft om haar doelen te bereiken…
Hoe kan je omgaan met diversiteit in je team? En hoe voorkom je dat verschillen binnen je team niet worden begrepen? In dit Sterkmakers College vertelt Jelto Spijker over inclusiviteit binnen (topsport)teams. Jelto is professioneel waterpolospeler geweest bij het Nederlands team. Op zijn 17e kwam hij uit de kast en daarmee was hij één van de weinige topsporters die openlijk uitkwam voor homoseksualiteit. Hierdoor kent Jelto als geen ander de valkuilen en mogelijkheden van inclusiviteit waarmee een team te maken heeft. Dus wil jij leren hoe jij jouw team inclusiever kan maken? Beluister dan dit Sterkmakers College van Jelto Spijker!
Jetze Plat is een ware topatleet. In het handbiken won hij haast alles wat er te winnen valt, en of dat niet genoeg was, zocht hij ook nog een extra uitdaging in de triathlon. Naast de vele prijzen die op zijn naam staan, blijft het leven van een topsporter veeleisend. Hoe blijft Jetze zowel mentaal als fysiek fit in zijn werk? En op welke momenten komt hij zichzelf tegen? In deze aflevering vertelt Jetze openhartig over de impact van een aangeboren handicap, over hoe hij erachter kwam waar zijn hart ligt en wat je nodig hebt om je doelen te bereiken…
Waardoor presteren sommige teams slechter dan anderen? En hoe organiseer je een team zo optimaal mogelijk om tot het beste resultaat te komen? In dit Sterkmakers College gaat Maarten Ducrot in gesprek met zijn dochter Dési Ducrot over high-performance teams. Na 12,5 jaar ervaring in high-performance wielrenteams, kent Maarten als geen ander de gevaren en kansen op dit gebied. Daarnaast heeft Maarten als organisatieadviseur met veel diverse bedrijven en teams gewerkt. Dus ben jij nieuwsgierig hoe high-performance teams het gewenste resultaat bereiken? Je hoort het allemaal in dit 10 minuten college!
Talitha is niet zomaar een Millennial. Met haar gepassioneerde toewijding aan duurzaamheid, vervult ze meerdere rollen als dé keynote spreker van haar generatie, dagvoorzitter, presentator en oprichter van diverse initiatieven voor young professionals, waaronder de Energieboot en Blikverruimers. Bovendien was ze de jongste commissaris van Nederland en presentatrice bij ‘Op1’. Welke missie heeft Talitha? En hoe blijft Talitha sterk in haar werk? In dit openhartige gesprek vertelt Talitha over hoe belangrijk het is om ook bij de filosofische kant van het leven stil te staan, de heftige periode bij ‘Op1’ en waarom zorgzaamheid in je werk je sterker maakt…
Hoe weet ik of ik een burn-out heb? En welke tactieken kan ik toepassen om zware stress te verminderen? In dit Sterkmakers College deelt Ingrid Nieuwenhuijse vijf tips tegen stress. Ingrid is integraal vitaliteitscoach & -trainer en auteur van het boek ‘Burn On!’. Zelf heeft Ingrid ook gekampt met overspannenheid en zware stress. Gelukkig heeft ze dit overwonnen en is ze hierna anders gaan leven. Dus wil jij 5 tips tegen stress van ervaringsdeskundige Ingrid? Beluister dan dit Sterkmakers College!
Gerhard te Velde is ondernemer, podcastmaker, interviewer en interim. In 2008 begon hij samen met twee vrienden MijnStudent, het eerste studentenklusbedrijf van Nederland! Tien jaar later heeft Gerhard dit bedrijf omgevormd naar Eager People, waarmee de focus ligt op de recruitment in het facilitaire domein. Daarnaast interviewt Gerhard regelmatig ondernemers in zijn Groeivoer Podcast. Hiervoor won hij in 2020 de BNR Dutch Podcast Award. Hoe blijft Gerhard zichzelf ontwikkelen als ondernemer en als mens? En wat heeft hij geleerd van tegenslagen in het ondernemerschap? In dit gesprek vertelt Gerhard openhartig over het verlies van zijn moeder op 14-jarige leeftijd, hoe bescheidenheid hem heeft gehinderd in het ondernemerschap en waarom ondernemen nu een stuk moeilijker is dan vroeger…
Hoe verdeel ik mijn aandacht? En hoe zorg ik voor een gezonde balans tussen werk en privé? In dit Sterkmakers College deelt Willem-Jan Kuiper, expert op het gebied van work-life balance, concrete tips waarmee jij de regie pakt over je eigen work-life balance. Zelf besloot Willem-Jan om 12 jaar geleden de stekker uit zijn loopbaan als communicatiemanager te halen, waarbij toen 50 tot 60 uur per week werken de wekelijkse realiteit was. Hij gooide het over een andere boeg en reisde voor een aantal maanden met een Defender de Italiaanse zuidkust af. Nu is hij al geruime tijd trainer voor Schouten & Nelissen en verzorgt hij zowel groepstrainingen als incompany trajecten over o.a. timemanagement, work-life balance en focus. Dus ben jij nieuwsgierig hoe je binnen 10 minuten Sterker wordt op het gebied van work-life balance? Dan is dit de uitgelezen kans om daar meer over te leren!
Als eigenaar en directeur van Libéma staat Dirk Lips aan het roer van meer dan 20 bedrijven, waaronder de Beekse Bergen, het luchtvaartmuseum Aviodrome en de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch. Hoe blijft deze succesvolle ondernemer in topvorm? En waar is hij ooit begonnen? In deze aflevering van de Sterkmakers Podcast vertelt Dirk openhartig over de zeven verschillende kostscholen die hij heeft doorlopen, over hoe hij binnen één half jaar een verliesgevend bedrijf winstgevend heeft gemaakt en over zijn visie op succesvol ondernemen…
Waarom lijken problemen soms het einde van de wereld? En hoe kan je deze problemen het beste relativeren? In dit Sterkmakers College vertelt Jelto Spijker over dit psychologisch mechanisme. Jelto is professioneel waterpolospeler geweest bij het Nederlands team. Op zijn 17e kwam hij uit de kast en daarmee had hij het gevoel dat hij een boegbeeld moest zijn voor de gehele LHBTIQ+ gemeenschap in de topsport. Door te leren relativeren heeft hij kunnen omgaan met deze druk. Dus wil jij leren hoe je zelfopgelegde druk kan relativeren? Beluister dan dit Sterkmakers College van Jelto Spijker!
Waarom moet je als organisatie in hemelsnaam een HR-beleid maken? En wat levert HR voor een organisatie nou concreet op? In dit Sterkmakers College geeft Menno Renes een inkijkje in de wereld van HR en deelt hij diverse redenen waarom iedere organisatie een HR-beleid nodig heeft. Menno is algemeen directeur bij Someone, hét HR-adviesbureau van Schouten & Nelissen. Hij is werkzaam geweest in diverse branches waardoor hij in vele keukens heeft gekeken en gestaan. Dus wil jij in 10 minuten meer weten over de basics van HR? Beluister dan dit Sterkmakers College met HR-expert Menno Renes!
Yoram Knorringa timmert hard aan de weg met zijn professionele loopbaan bij VodafoneZiggo. Zo begon hij als Commercial Trainee, maar is hij inmiddels doorgegroeid naar Manager E-commerce. Hoe heeft hij deze groei binnen deze grote corporate organisatie kunnen doormaken? En hoe blijft hij Sterk in zijn werk? In deze podcastaflevering vertelt Yoram openhartig over waarom je moet durven experimenteren, de moeilijkheid om erachter te komen wat je nou écht leuk vindt en over hoe hij dealt met persoonlijke onzekerheden in zijn werk…
Waarom slaagt 70-80% van alle gedragsveranderingen niet? En hoe zou dat anders kunnen? In dit Sterkmakers College deelt Harry Jonker zijn ervaringen met gedragsverandering trajecten binnen teams en geeft hij drie tips waarmee gedragsverandering op gang kan worden gebracht. Harry is sinds 2008 werkzaam als zelfstandig trainer, team- en organisatieontwikkelaar. Zijn klanten bestaan voornamelijk uit productie en logistieke dienstverleners, maar daarnaast heeft hij ook een voorliefde voor familiebedrijven in zowel Nederland als Tanzania. Dus wil jij graag een gewoonte of gedragselement van jezelf of binnen je team veranderen? Dan komt dit Sterkmakers College voor jou als geroepen!
In 2010 was de maat vol. Ed Struijlaart zegde zijn baan op als IT-consultant bij Capgemini en besloot om zijn hart te volgen in de muziek. Dat bleek de beste keuze ooit te zijn! Vandaag de dag is Ed singer-songwriter, muzikant/gitarist, theatermaker, podcastmaker en DJ bij Radio Veronica. Waardoor heeft Ed deze sprong in het diepe durven te wagen? En hoe is hij Sterk geworden in zijn werk? In dit openhartige gesprek vertelt Ed over zijn moeizame middelbare schoolperiode, zijn ontdekking van de familiebanden met Andrew Lloyd Webber & Pieter Magito en vertelt hij hoe hij als dertiger voor een “kruispunt” in zijn carrière kwam te staan…
Wilco van Rooijen heeft letterlijk vele hoogtepunten gekend in zijn carrière. Hij is namelijk de eerste en enige Nederlander die zonder zuurstof de zeven hoogste bergtoppen op elk continent, de Noordpool én de Zuidpool heeft beklommen. Waar haalt hij de moed vandaan om deze risicovolle avonturen aan te gaan? En wat heeft hij geleerd van de tochten waarbij het bijna verkeerd afliep? In dit openhartige gesprek vertelt Wilco uitgebreid over hoe hij van jongs af aan al van het ‘normale’ pad wilde afwijken, de ongekende kracht van het menselijk lichaam en over hoe zijn vermissing tijdens een bergtocht hem juist veel heeft gebracht…
Hoe voorkom je een overvolle agenda? En waarom komen wij chronisch tijd tekort? In dit Sterkmakers College vertelt Willem-Jan Kuiper over alle ins en outs van een gebalanceerde tijdsplanning en deelt hij concrete tips waarmee iedereen zijn tijd beter kan indelen. Willem-Jan is al 12 jaar trainer voor Schouten & Nelissen en verzorgt zowel groepstrainingen als incompany trajecten over o.a. timemanagement, work-life balance en focus. Dus wil jij binnen 10 minuten Sterker worden op het gebied van timemanagement? Dan is dit jouw aflevering!
Met zijn bedrijf Insiber.com helpt Guido van Nispen bedrijven bij het inregelen van een waterdicht cybersecuritysysteem. In zijn carrière heeft Guido veel ervaring opgedaan in technologie, media en financiën, waaronder bij de AVROTROS en New Markets Venture Partners. Welke kwaliteiten heb je nodig om in deze sectoren op het hoogste niveau te acteren? En hoe is Guido op persoonlijk gebied gegroeid tot de man die hij vandaag de dag is? In dit openhartige gesprek vertelt Guido over hoe hij als ‘zondagskind’ opgroeide in een liefdevol gezin, zijn ontmoeting met een van de uitvinders van het internet en over waarom hij zelfreflectie lastig vindt…
Philipp Jordan is kunstenaar met tentoonstellingen die over de hele wereld zijn te bewonderen. De focus in zijn kunst ligt op de kindertijd, wat je onder andere terugziet in zijn expositie “Teddies in Space”. Hoe heeft Philipp van zijn passie zijn beroep gemaakt? En hoe is hij erachter gekomen waar zijn hart ligt? In deze aflevering van de Sterkmakers Podcast vertelt Philipp openhartig over hoe hij op 12-jarige leeftijd al strips verkocht op school, het leren dealen met ADHD en waarom het vinden van je talent eigenlijk geen introspectief proces is…
Het was Niels Meijer aan wie Johan Cruijff vroeg om zijn foundation te leiden. Inmiddels is Niels sinds 2015 director van de Johan Cruyff Foundation en zet hij zich in om wereldwijd sport mogelijk te maken voor kinderen en jongeren die daar niet snel mee in aanraking komen. Zelf heeft Niels een topsportcarrière achter de rug in de basketbalsport, maar helaas moest hij vanwege een blessure deze vroegtijdig stopzetten. Wat neemt Niels mee uit zijn ervaringen als voormalig topsporter? En met welke visie leidt hij de foundation? In deze podcastaflevering vertelt Niels openhartig over zijn toewijding aan de (basketbal)sport, het waardevolle contact met Johan Cruijff en over waarom winnen niet hetzelfde is als niet willen verliezen…
Samer Rashid is opgegroeid in Irak, maar moest zijn geboorteland op jonge leeftijd ontvluchten. In Nederland heeft Samer enorm hard gewerkt aan zijn loopbaan en met resultaat. Na een internationale carrière in landen als Engeland en Dubai is hij vandaag de dag CEO bij Relevance Learning, een internationaal bedrijf dat incompany leadership en talentprogramma’s verzorgt in meer dan 60 landen. Hoe heeft Samer zijn kracht gevonden? En wat neemt hij mee uit zijn internationale carrière? In deze aflevering vertelt Samer over de cultureshock in Nederland, dealen met onzekerheden en over hoe emotional intelligence kan helpen om mensen écht te begrijpen…
Haddasah heeft allesbehalve een makkelijke start gehad van haar leven…Zo is ze opgegroeid in een sekte van Jehova getuigen. Uiteindelijk heeft Hadassah Vorm de dappere keuze gemaakt om uit deze sekte te stappen, alles achter te laten en opnieuw te beginnen. Vandaag de dag is ze oprichter en directeur van Alamofo Douane Expediteurs in Suriname, oprichter en directeur van ORA Offshore Customs Consultancy en directeur van Hadassah Vorm Money Maker waarmee ze vrouwen helpt om financieel onafhankelijk te worden. Welke lessen heeft Hadassah geleerd? En hoe is ze gekomen tot de succesvolle ondernemer die ze nu is? In dit eerlijke gesprek vertelt Hadassah over hoe het is om helemaal opnieuw te moeten beginnen, over het overschrijden van grenzen en de kracht van het kunnen opstaan…
Coby van Baalen was topamazone in de dressuur. Ze won meerdere medailles op het Nederlands Kampioenschap en een zilveren medaille op de Olympische Spelen van Sydney in 2000. Vandaag de dag runt ze samen met haar dochter Marlies van Baalen een eigen dressuurstal. Hoe is deze powervrouw sterk geworden als topsporter? En wat heeft ze aan deze ervaring in haar verdere leven? In deze aflevering vertelt Coby openhartig over haar minder prettige ervaringen op de kostschool, hoogte- en dieptepunten in haar carrière en over de kracht van het doorzetten…
In de jaren ’80 kwam Jan Schouten met een revolutionair concept als een van de oprichters van Schouten & Nelissen. Inmiddels is Schouten & Nelissen uitgegroeid tot een wereldwijd gerenommeerd opleidingsinstituut. Maar deze ondernemer in hart en nieren is nog lang niet klaar. Zo richtte hij op zijn 75e nog een nieuw bedrijf op, namelijk het online trainingsplatform New Heroes Academy. Waar komt die drive om te ondernemen bij hem vandaan? En hoe kijkt hij terug op zijn eigen loopbaan? In dit openhartige gesprek vertelt Jan over hoe het allemaal begon, zijn valkuilen en over waarom iedereen zou moeten schrijven…
Renée de Kuyper komt uit een van de oudste familiebedrijven van Nederland. Al meer dan 300 jaar produceert distilleerderij De Kuyper wereldwijd cocktaillikeuren. En juist van familiebedrijven heeft Renée haar vak gemaakt. Met haar eigen bedrijf De Kuyper Concepts begeleidt ze familiebedrijven in bedrijfsopvolging, Governance vraagstukken en cultuurveranderingstrajecten. Hoe heeft Renée haar eigen pad gevolgd en bewandeld? En hoe is ze Sterk geworden in haar werk? In dit openhartige gesprek vertelt Renée over haar jeugd als jongste van vijf, haar zakelijke avontuur in de sfeerhaarden en over de kracht van zelfreflectie…
Met zijn bedrijf Rockstars IT maakt Laurens Simonse met “happy developers” een “high impact”. Daarnaast is hij owner van Studentenbureau en volgt hij een master in finance aan Harvard University. Hoe zorgt Laurens Simonse voor een gezonde werk-privé balans? En wat doet hij op de momenten wanneer hij zich minder sterk voelt? In deze podcastaflevering vertelt Laurens openhartig over zijn visie op het ondernemerschap, de twee grote fouten in zijn carrière en over jezelf leren kennen…
Bob Hutten heeft niet zomaar een horeca- en cateringbedrijf. In zijn bedrijfsvoering legt hij de focus op zijn mensen door middel van amplitief leiderschap en draagt hij met de verspillingsfabriek bij aan een duurzame voedselketen. Wat drijft hem als ondernemer? En hoe combineert hij zijn maatschappelijke betrokkenheid met het ondernemerschap? In deze podcastaflevering vertelt Bob openhartig over hoe hij van jongs af aan de restaurantwereld is ingerold, over zijn kortstondige topsportcarrière als tennisser en over duurzaam ondernemen…
Topvrouw Marguerite Soeteman-Reijnen is Chairman Executive Board van de internationale verzekeringsmakelaar AON. Daarnaast is ze ook nog eens vertegenwoordigster van Nederland voor G20 Empower, voorzitter van de raad van advies bij SER Topvrouwen en zo gaat de lijst maar verder. Hoe is zij aan de top gekomen? En welke barrières heeft ze hiervoor moeten overwinnen? In dit openhartige gesprek vertelt Marguerite over hoe ze is opgegroeid als oudste van vier kinderen, haar ontdekkingsreis en over de kracht van self-awareness en zelfacceptatie…
Niet iedereen krijgt de kans om als Royalty Reporter het leven van de Koninklijke Familie vast te leggen, maar Rick Evers heeft deze bijzondere functie weten te bemachtigen! Naast verslaggever van het Koninklijk Huis, is hij ook auteur van het boek ‘Máxima – meer dan Majesteit’ en wordt hij regelmatig uitgenodigd als Royaltydeskundige bij de commerciële en publieke omroepen. Hoe heeft Rick Evers het voor elkaar gekregen om deze bijzondere baan te krijgen? En hoe blijft hij Sterk in zijn werk? In dit openhartige gesprek vertelt Rick over hoe hij is opgegroeid met twee hardwerkende ouders in de horeca, hij omgaat met de hoge werkdruk als Royalty Reporter en hoe je het als autodidact ver kan schoppen…
2022 zit er alweer bijna op. Inmiddels hebben we al een hele reeks inspirerende gasten gesproken, waaronder Maarten Ducrot, Hans van Breukelen en Carmen Breeveld. Stuk voor stuk delen zij hun waardevolle inzichten over Sterk worden én blijven, zowel zakelijk als privé. In deze Sterkmakers Eindejaarspodcast van 2022 kijken we samen met Jelske Gerritsma, manager Opleiding en Ontwikkeling bij Schouten en Nelissen University of Applied Sciences, terug op dit afgelopen jaar. Welke factoren bepalen succes? En welke mindset maakt je nou Sterk?
Als er één iemand is die zich de netwerkkoningin van Nederland mag noemen, dan is het wel Merlin Melles. Merlin is oprichter van Pearlcard, Managers Carbon Network en Founders Carbon Network, een van de grootste en meest invloedrijke netwerken in Nederland. Hoe heeft Merlin dit voor elkaar gekregen? En waar komt deze passie voor netwerken vandaan? In deze aflevering vertelt Merlin openhartig over de vrije opvoeding van haar ouders, haar strijd tegen borstkanker en over de drijvende kracht van passie voor je werk…
Succesvolle zakenvrouw Carmen Breeveld heeft met haar eigen bedrijf al duizenden managers, werknemers en directieleden op weg geholpen naar een nieuwe carrière. Als Programmadirectrice bij Topvrouwen Academy en als missieleider van de Vrouwelijke Handelsmissies naar Suriname, biedt Carmen vrouwen de opstap naar een volgende stap in hun professionele loopbaan. In 2003 werd Carmen dan ook benoemd tot Internationale Zwarte Zakenvrouw van Nederland. Hoe blijft deze invloedrijke vrouw sterk in haar werk? En waar heeft Carmen zelf wel eens een misser gemaakt? In dit openhartige gesprek vertelt Carmen over haar doel om een stad te bouwen in Suriname, de kracht van dingen uitproberen en over waarom “ruimte” voor mensen zo ongelooflijk belangrijk is…
Na een succesvolle carrière in private banking richt Anita Maas haar eigen bedrijf Massets op waarmee zij diverse ondernemers helpt bij geldzaken. Naast een succesvol zakenleven, zoekt Anita ook het avontuur op. Van zwemmen tussen de haaien tot aan het beklimmen van de Mount Everest. Waar haalt Anita de moed vandaan om deze bijzondere situaties op te zoeken? En hoe blijft ze Sterk? In deze aflevering vertelt Anita over haar keuze om als 16-jarige naar Amerika te vertrekken, het cruciale omslagpunt in haar carrière en over waarom het zo belangrijk is om bewust bijzondere situaties op te blijven zoeken…
Rick Guitjens is eigenaar van Guitjens Verzekeringen & Risicobeheer B.V. Na zijn grootvader en vader heeft het bedrijf succesvol omgevormd van generalist naar specialist. In 2022 is zijn succesvolle manier van ondernemen bekroond met de FD Gazelle Award regio zuid. Hoe is hij gekomen waar hij nu is op 38-jarige leeftijd? Welke lessen heeft hij geleerd in zijn leven tot nu toe? In dit openhartige en eerlijke gesprek vertelt Rick over hoe hij is opgegroeid binnen een echte ondernemersfamilie, de kracht van automatisering & klantgerichtheid en over durven vertrouwen op je gevoel…
Mechtild heeft al vele succesvolle events op haar naam staan, waaronder Koningsdag Tilburg (2017) en het WK voetbal in Bourdeaux. Vandaag de dag runt ze haar bedrijf Artishock events & marketing, waar events in combinatie met campagnes voor een blijvende impact zorgen. Hoe gaat zij om met de hoge werkdruk en grote verantwoordelijkheden in haar vakgebied? Waar haalt ze de moed vandaan om nieuwe avonturen aan te gaan? In deze aflevering vertelt Mechtild over haar droom om stuntvrouw te worden, over haar jeugd en haar avonturen in de Franse zakenwereld….
Voor innovatie- en trendexpert Cécile Cremer is geen enkele dag hetzelfde. Als founder van “Wandering the Future”, keynote spreker en auteur blijft Cécile zichzelf elke dag uitdagen om in het ‘nieuwe’ te duiken. Wat voor impact heeft een heftig ziektebed op jonge leeftijd gehad op haar leven? En hoe gaat ze om met haar onzekerheden? In deze aflevering vertelt Cécile openhartig over hoe tegenslagen in het leven cadeautjes kunnen zijn, haar ijzersterkte discipline om altijd overal de beste in te willen zijn en de gevaren van altijd aan willen staan…
Stefaan van Hooydonk is founder van The Global Curiosity Institute en auteur van “The Workplace Curiosity Manifesto”. Van jongs af aan was Stefaan al geïntrigeerd door één ding, namelijk “nieuwsgierigheid”. Waar komt deze fascinatie vandaan? En waar haalt Stefaan de motivatie vandaan om telkens in het onbekende te duiken? In deze aflevering vertelt Stefaan openhartig over hoe zijn ouders zijn nieuwsgierigheid van jongs af aan stimuleerden, zijn huidige plan om parttime boer te worden en over zijn visie op A-spelers en B-spelers binnen organisaties…
In deze speciale reeks van de Sterkmakers Podcast duiken we in een thema wat nog niet eerder aan bod is gekomen….namelijk het thema “nieuwsgierigheid”! Waarom is het belangrijk om jezelf te blijven verwonderen, zowel als mens als binnen organisaties? En welke vragen moet je jezelf blijven stellen om je nieuwsgierigheid te blijven triggeren? In deze tweede aflevering praten we met diverse bezoekers van het Verwonderland Festival en Cécile Cremer, expert op het gebied van innovatie en trendwatching, over het belang van nieuwsgierigheid in je professionele ontwikkeling én over de kracht van “wat….als”-vragen…
In deze speciale reeks van de Sterkmakers Podcast duiken we in een thema wat nog niet eerder aan bod is gekomen….namelijk het thema “nieuwsgierigheid”! Waarom is het belangrijk om jezelf te blijven verwonderen, zowel als mens als binnen organisaties? En welke vragen moet je jezelf blijven stellen om je nieuwsgierigheid te blijven triggeren? In deze eerste aflevering praten we met diverse bezoekers van het Verwonderland Festival en curiosity expert Stefaan van Hooydonk over de oorsprong en kracht van nieuwsgierigheid.
In de wielrensector bedacht hij iets wat nog nooit eerder is gedaan. Als directeur van RebelGroup en medeoprichter van BEAT Cycling Club heeft Edwin al diverse zakelijke successen behaald. Waar haalt hij de discipline en energie vandaan om met tegenslagen om te gaan? Hoe gaat hij om met uitdagingen die op het eerste gezicht onmogelijk lijken? Edwin vertelt over zijn passie voor het wielrennen, zijn rol als onruststoker binnen het team en over zijn slow start…
In het dagelijkse leven runt strafrechtadvocate Esther Vroegh een succesvol advocatenkantoor, is ze voorzitter van o.a. de FC Den Bosch Foundation en het Marianne Vos Wielerfestival en daarnaast lid van SER Topvrouwen. Hoe zorgt Esther ervoor dat ze tijd en energie heeft voor al deze bezigheden? Op welke manier blijft ze scherp, gedisciplineerd en ijzersterk in haar werk? In dit openhartige gesprek vertelt deze sterke onderneemster over het uiteenspatten van haar jeugddroom, de kracht van het delegeren en waarom kunnen verliezen zo belangrijk is…
Ondernemende duizendpoot Jan-Hein Schouten is dagelijks verantwoordelijk als voorzitter raad van bestuur van Schouten & Nelissen en als oprichter voor verschillende bedrijven in de online- en marketingwereld. Hoe dealde hij met een burn-out op zijn 26e? Waarom is stoppen soms belangrijker dan doorgaan? Jan-Hein vertelt over zijn geheim voor een zakelijk succes, zijn groei van de mavo naar het vwo en waarom het belangrijk is om bij het worteltje te beginnen…
Voormalig topwielrenner en organisatieadviseur Maarten Ducrot over zijn wereld als 8-jarige jongetje, zijn hoogtepunten en levenslessen als topsporter en organisatieadviseur en alle ins en outs over zijn nieuwe passie als paardentrainer. Wat is de reden geweest voor deze carrièreswitch? Welke inzichten vanuit het bedrijfsleven maken hem boos? Maarten spreekt openhartig over zijn bewijsdrang, de gebreken in het bedrijfsleven en het belang van uitproberen.
Na een succesvol zakelijk avontuur in China, trad hij aan als CEO bij Schouten & Nelissen. Camiel Gielkens vertelt over de verschillende fases van zijn leven. Hoe ging hij op jonge leeftijd om met een heftig ziektebed? Op wat voor manier schakelt hij als CEO? Camiel vertelt openhartig over zijn successen, drive om te blijven ontwikkelen en over momenten leren vieren…
In dit dynamische gesprek vertelt Hans van Breukelen open en eerlijk over zijn jonge jaren, zijn visie op mentale kracht en inzichten die hij als voormalig doelman bij o.a. PSV en het Nederlands elftal heeft opgedaan. Wat heeft hij meegekregen van zijn ouders? Op welke momenten in zijn topsportcarrière kwam hij zichzelf tegen? Vanuit zijn ervaringen als coach en spreker komt Hans met zeer verrijkende inzichten…
Ondernemer in hart en nieren Arko van Brakel vertelt in dit openhartige gesprek over zijn jonge jaren, visie op ondernemen en toekomstambities. Hoe kijkt hij terug op zijn persoonlijke en professionele groei? Hoe houdt hij alle ballen in de lucht als zakelijke duizendpoot? Waar wil hij nog naartoe groeien? Arko is een unieke ondernemer en heeft dan ook een verhelderende blik op ondernemen en leiderschap…