Die timemanagement skills heb je op zak, maar hoe houd je je hoofd erbij zodat je echt aan je werk toekomt? Je hebt niets aan een strakke to-do-list en prioriteiten als je gedachten telkens afdrijven. Het antwoord is eenvoudiger dan je denkt: mindfulness. Het klinkt zweverig, maar dat is het echt niet.
Waarom mindfulness en timemanagement de perfecte combinatie is voor meer werkgeluk

Mindfulness is je onmisbare bondgenoot om nog meer impact te maken. Het is het ontbrekende puzzelstukje dat je net een stap verder helpt, en ervoor zorgt dat je je laptop aan het einde van de dag tevreden dichtklapt. Timemanagement en mindfulness zijn een gouden combinatie en het antwoord op efficiënt werken zonder stress. In deze blog vertellen we je er alles over.
Afleiding en weinig concentratie: je bent niet de enige
We leven in een tijd van constante prikkels. De werkdruk is hoog, hybride werken vervaagt grenzen tussen werk en privé en alle meldingen maken het lastig om je echt te concentreren. Harvard-onderzoek laat zien dat mensen 47% van hun tijd met hun gedachten ergens anders zijn dan bij wat ze aan het doen zijn.
En onze spanningsboog wordt steeds lager. Multitasken lijkt een noodzaak, maar ons brein is daar niet voor gebouwd. Wat we ervaren als druk zijn, is vaak een continue staat van afleiding. Uit onderzoek van Microsoft blijkt dat de gemiddelde werknemer elke veertig seconden (!) van taak wisselt door een melding of onderbreking. Het gevolg is onderbroken concentratie en mentale vermoeidheid.
Het gevolg: steeds meer burn-outs.
Volgens onderzoek van het CBS ervaart 1 op de 5 werkenden in Nederland burn-outklachten, een stijging ten opzichte van voorgaande jaren. Onder jongvolwassenen is dit percentage zelfs nog hoger.
Burn-outs kosten de Nederlandse economie naar schatting drie miljard euro per jaar. Gelukkig investeren steeds meer organisaties in mentaal welzijn. Google pionierde al jaren geleden met mindfulnessprogramma’s zoals Search Inside Yourself.
En het werkt. Neem bijvoorbeeld SAP, de internationale softwaregigant. Het mindfulnessprogramma dat ze onder hun werknemers introduceerden, bracht ongelooflijke resultaten: deelnemers rapporteerden 28% minder stress, 20% betere slaap en 19% meer concentratie. Teams werkten effectiever samen, maakten minder fouten en voelden zich betrokkener bij hun werk. Ook in Nederland geven bedrijven Rituals en Oxyma aandacht aan mindfulness in hun wellbeingprogramma.
De boodschap is duidelijk: mindfulness en timemanagement zijn geen extra’s meer, maar noodzakelijke tools om gezond én productief te blijven. Dus wie wil bouwen aan betere prestaties, begint met aandacht.
Wat is mindfulness precies?
Mindfulness klinkt als iets uit een boeddhistisch klooster en dat klopt redelijk. De wortels liggen inderdaad in oude meditatiepraktijken uit het oosten.
Maar dat betekent niet dat het iets is wat het bedrijfsleven links moet laten liggen.
Het was de Amerikaanse moleculair bioloog Jon Kabat-Zinn die mindfulness in de jaren zeventig introduceerde in het westen met zijn Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR)-programma. Sindsdien zijn er honderden onderzoeken gedaan die het effect van mindfulness op onze hersenen en prestaties aantonen.
De manier waarop we mindfulness nu toepassen op de werkvloer is wetenschappelijk gegrond en vertaald naar onze manier van leven.
Maar wat gebeurt er dan precies in je brein als je mindfulness toepast? MRI-scans laten zien dat regelmatige mindfulnessbeoefening het stresscentrum van je hersenen minder actief maakt, terwijl het gebied voor concentratie en besluitvorming sterker wordt geactiveerd.
In de praktijk betekent dit dat mindfulness ervoor zorgt dat je leert pauze nemen tussen impuls en actie. Combineer dat met slimme timemanagementprincipes zoals focusblokken en reflectiemomenten, en je creëert een werkroutine die niet alleen effectiever is, maar ook meer rust geeft.
In de praktijk: implusreacties en vele prikkels
Dus denk nu nog eens aan een typische werkdag. Met een beetje geluk begin je uitgerust en vol zin aan je dag.
Maar binnen een uur ben je vaak weer verloren in ad-hoc-reacties. Je agenda staat ineens vol met niet zulke belangrijke meetings, je inbox loopt langzaam vol en net wanneer je je eindelijk op dat ene belangrijke rapport wilt storten, komt er een Slack-bericht binnen met een dringend verzoek.
Het gevolg? Lichte paniek, weg concentratie, en flink wat frustratie. Je werkt de Slack-melding af (die toch niet zo urgent bleek) en aan het eind van de dag heb je het gevoel dat je nergens écht aan toe bent gekomen (en waarschijnlijk is dat ook zo).
Je rent continu achter de feiten aan.
Wat als je deze dag anders had aangepakt, met die gouden combinatie van timemanagement en mindfulness?
- Timemanagement: Onderzoeken laten zien dat timemanagementvaardigheden zoals prioriteren, plannen en tijdsblokken leiden tot hogere productiviteit, betere prestaties en minder stress bij professionals.
- Mindfulness: Verschillende onderzoeken benadrukken dat mindfulness werknemers helpt om bewuster en minder reactief te reageren op hun werkomgeving, wat leidt tot betere concentratie en samenwerking. En bovendien geeft het betere output.
Timemanagementskills, gecombineerd met een korte pauze tussen impuls en actie, zijn de sleutel tot gezonde productiviteit. Zo sluit je je werkdag op een rustige en tevredene manier af.
Maar hoe doe je dat in de praktijk?
Vier wetenschappelijk onderbouwde tips voor meer focus en een betere output
Mindfulness en timemanagement combineren klinkt misschien ingewikkeld. Maar het is echt niet ingewikkeld en kost weinig extra tijd. Hieronder geven we je vier tips waar je meteen mee aan de slag kunt.
Start je dag met een kort overzicht
Start niet met je inbox, maar met een korte scan: waar wil jij vandaag écht je aandacht op richten? Wat zijn de belangrijkste taken die je aan het einde van de dag afgerond wilt hebben? Dit is een krachtig timemanagementprincipe dat je versterkt met een moment van mindful reflectie.
Mindfulness voegt hier iets belangrijks toe: je plant niet alleen wat je gaat doen, maar staat ook bewust stil bij hoe je je voelt en waarom je je aandacht daarop wilt richten.
Plan tijd voor geconcentreerd werk
Het concept van ‘deep work’, een diepe, ononderbroken concentratie, is belangrijk voor ingewikkeldere taken. Mindfulness helpt om in zo’n blok ook echt mentaal aanwezig te blijven. Blokkeer minimaal 1,5 uur per dag in je agenda. Zet je notificaties in dat tijdblok uit en gebruik een korte ademfocus aan het begin voor meer concentratie.
Maak ‘als-dan-afspraken’ met jezelf en focus je aandacht daarop
Onderzoek toont aan dat het maken van specifieke als-dan-afspraken (bijvoorbeeld: Als ik Slack sluit, dan ga ik meteen aan de slag met de conclusie van dat ene rapport) de kans vergroot dat je doet wat je wilde doen. Combineer dit met één minuut focussen op je adem tussen taken om je brein echt te resetten. Het helpt om de mentale spanning van je vorige taak los te laten.
Aan het einde van de dag: reflecteer en plan vooruit
Aan het eind van de dag schrijf je de drie belangrijkste taken van die dag daarna op en reflecteer je kort op de dag. Dit helpt je je hoofd leeg te maken en geeft rust om te ontspannen. De combinatie van planning én mentale afronding vermindert piekeren en verhoogt je efficiëntie.
Het is duidelijk: met kleine veranderingen bereik je veel. Mindfulness en timemanagement zijn geen luxe, maar de basis voor effectief en gezond werk.
Zelf aan de slag?
Wil je zelf aan de slag met mindfulness en timemanagement? Bekijk onze training Mindfulness in één dag. Liever beginnen met de basis van Timemanagement? Dan raden we onze Timemanagementcursus in één dag aan.