Ikigai: vind de baan die jou een voldaan mens maakt

23 mei 2024 7 minuten leestijd
Ikigai: vind de baan die jou een voldaan mens maakt

Doe jij iets waar je elke dag vol overtuiging je bed voor uitkomt? Vind je je werk geweldig om te doen, ben je er goed in en wordt de wereld er ook nog eens beter van? Gefeliciteerd, dan heb je waarschijnlijk jouw ikigai gevonden. Heb jij het gevoel dat er iets ontbreekt, dat je niet je roeping volgt of dat je niet op de juiste plek zit? Laat je dan inspireren door deze Japanse levenskunst en breng meer ikigai in je leven!

Wat is ikigai precies?

Ikigai is een Japans concept dat vertaald kan worden als je levensdoel of de reden voor je bestaan. Ikigai laat zich omschrijven als de manier van leven waarbij je passie, missie, beroep en roeping samenkomen. Streef je naar ikigai, dan zorg je ervoor dat er vier elementen aanwezig zijn: je doet waar je van houdt, wat de wereld nodig heeft, waarvoor je betaald kunt worden én waar je goed in bent. Deze vier elementen worden ook wel de vier kernprincipes van ikigai genoemd.

De vier principes van ikigai

Je ikigai ligt op het snijpunt van onderstaande vier principes.

1. Dat waar je van houdt
Dit zijn de dingen waar je plezier in hebt en die je het gevoel geven dat je leeft. Denk aan hobby’s, interesses of passies die je altijd al hebt willen nastreven.

2. Dat waar je goed in bent
Dit zijn de vaardigheden, talenten en capaciteiten die je in je hebt. Het kan iets zijn waar je van nature goed in bent of iets dat je hebt geleerd en ontwikkeld.

3. Dat wat de wereld nodig heeft
Dit zijn dingen die de wereld nodig heeft, bijvoorbeeld een bepaalde vaardigheid, product of dienst. Welk probleem kun je met jouw passies en vaardigheden oplossen?

4. Dat waar je voor betaald kunt worden
Dit betekent dat je je passies, vaardigheden en oplossingen om kunt zetten in een duurzame bron van inkomsten. Hoe kun je brood op de plank brengen met datgene waar je van houdt, waar je goed in bent en wat de wereld nodig heeft?

Voordelen van ikigai

Het bereiken van ikigai gaat niet alleen over het vinden van een passende baan, maar over het vinden van de levensstijl die jou gelukkig maakt. Hoe meer ikigai in je leven, hoe zinvoller je leven en hoe groter je gevoel van betekenis. Volg je je roeping, dan maakt dit je tevredener en positiever. Je ervaart meer motivatie en betrokkenheid bij je werk, wat kan leiden tot betere prestaties en een succesvolle carrière. Bovendien brengt leven naar je ikigai je een betere mentale en fysieke gezondheid doordat je minder stress voelt, veerkrachtiger wordt en meer geniet van het leven.

Soft skills als onderdeel van je power skills

Naast soft skills bezitten we ook allemaal ‘harde’ skills. Denk aan specifieke kennis en vaardigheden die je nodig hebt om je vak uit te oefenen, zoals kennis van een ERP-systeem, een opleiding Bedrijfskunde of je talenkennis. Hoe goed je in je werk bent, wordt bepaald door de combinatie van je zachte en harde skills. Je kunt bijvoorbeeld wel goede technische vaardigheden op het werk hebben, maar je zult niet veel bereiken als je niet in een team kunt werken of je tijd niet effectief kunt indelen.

Wanneer we het hebben over power skills, hebben we het over de ideale combinatie van professionele en persoonlijke competenties. Oftewel een mix van theoretische kennis én ‘menselijke’ skills. Het woord power zegt ’t al: door harde en soft skills goed te combineren, maak je het verschil in de toekomst.

Voorbeelden van power skills

Een goed voorbeeld van een power skill is leiderschap. Om een goed leider te zijn, heb je enerzijds theoretische bagage nodig. Een goede business training en opleiding bijvoorbeeld. Anderzijds zijn een empathische houding en communicatieve vaardigheden onmisbaar. Want wat gebeurt er als je je als manager niet kan inleven in het persoonlijke  leven van je collega’s? Dan verslechtert dit de communicatie en de samenwerking. Als medewerkers ervaren dat je om hen geeft en hun zorgen serieus neemt, durven ze eerder om hulp te vragen wanneer ze dit nodig hebben. Zo help jij als empathisch leider jouw collega’s, zodat ze beter om kunnen gaan met de dagelijkse druk en uitdagingen in het werk.

Ondernemerschap is ook een mooi voorbeeld van een power skill. Niet iedereen die goed gebouwen kan ontwerpen, kan succesvol voor zichzelf beginnen als architect of een architectenbureau runnen. Daarvoor moet je ook kunnen acquireren, leidinggeven, conflicten hanteren, met weerstand omgaan en ga zo maar even door.

En wil je een goed project- of procesmanager worden? Dan kun je – naast een opleiding in project- en procesmanagement volgen – het best ook je communicatieve vaardigheden trainen. Zodat je niet alleen de Lean methode onder de knie hebt, maar ook de juiste vragen kunt stellen en medewerkers kunt betrekken bij het verbeteren van efficiëntie.

Soft skills voorbeelden

Het is duidelijk: zonder soft skills heb je weinig aan je hard skills én ontwikkel je geen power skills. Voorbeelden van belangrijke soft skills zijn:

  • Stressbestendigheid en weerbaarheid: Burnouts en werkgerelateerde stressklachten zijn in Nederland al jarenlang beroepsziekte nummer één. Je werk goed blijven doen in een steeds veranderende omgeving vraagt veel van je. Hoe beter je weet wat voor jou werkt en hoe sneller je negatieve signalen op kunt pikken, hoe beter je druk en onvoorspelbaarheid verdraagt en hoe sneller je kunt omschakelenVooral bij veranderingen en tijdens een crisis moet je tegen een schokje kunnen, er lessen uit leren en weten hoe je van daaruit weer vooruit kunt komen. Goed voor jezelf en je lichaam zorgen, gezond eten, goed slapen: dat zijn de randvoorwaarden. In een gezond lichaam ga je tenslotte beter met stress om. Door regelmatig een moment voor jezelf te nemen, voel je kleine signalen van stress eerder opkomen. Dit geeft je de gelegenheid er anders mee om te gaan.

  • Inlevingsvermogen: Empathie is onmisbaar voor iedereen die samenwerkt met anderen, assertief wil zijn, anderen wil helpen of conflicten wil hanteren. Kortom: een flinke portie inlevingsvermogen hebben we allemaal nodig. Wie zichzelf goed in de schoenen van de ander kan verplaatsen, begrijpt de ander beter. Wat misverstanden en spanningen vermindert en bijdraagt aan constructief en efficiënt werken. Jouw empathische vermogen kun je oefenen, door je te verplaatsen in collega’s en vaker vragen te stellen. Ook als je zelf wellicht minder behoefte hebt aan persoonlijk contact dan je collega’s. Doe regelmatig aan zelfreflectie: als jij je jezelf beter kent, kun je de ander ook leren kennen en begrijpen. 

Hoe vind je jouw ikigai?

Alle reden dus om moeite te doen om jouw levensdoel helder te krijgen. Als je je ikigai eenmaal duidelijk hebt, kun je vanuit jouw talenten, kwaliteiten, drijfveren en ambities de juiste baan of levensinvulling vinden. Op naar jouw gelukkigste leven!

  • Schrijf op waar jij voor warmloopt: Denk na over de dingen die jou vreugde en opwinding brengen, oftewel je passies. Dit kunnen hobby’s, interesses of taken op je werk zijn. Dingen waar je als kind al goed in was, of dingen die je altijd hebt willen doen.

  • Formuleer jouw power skills: Welke vaardigheden, talenten en capaciteiten heb je in de loop der tijd ontwikkeld en welke heb je altijd al gehad? Waar ben je goed in en waar ben je altijd al in geïnteresseerd geweest? Focus niet alleen op harde skills of zachte skills, maar juist op de combinatie daarvan: je power skills.

  • Denk aan wat de wereld nodig heeft: Welke problemen in de wereld wil jij met jouw inzet en bezigheden oplossen? Welke behoeften van onze aarde en medemens kun jij positief beïnvloeden met jouw passies en skills?

  • Bedenk hoe je jouw power skills omzet in inkomsten: Om jouw interesses, kwaliteiten, drijfveren en vaardigheden om te zetten in een duurzame bron van inkomsten moet je actie ondernemen. Misschien kun je je idee bespreken met je manager? Of wil je liever een baan vinden die aansluit bij jouw waarden of voor jezelf beginnen?

  • Experimenteer en probeer: Je ikigai vinden doe je niet van vandaag op morgen. Het is een langdurig proces, waarin je mag experimenteren en nieuwe dingen kunt proberen. Waar voel jij je prettig bij en waar niet? Je kunt ideeën ook eerst testen op kleine schaal, bijvoorbeeld door een extra taak te vragen op je werk of een bepaald project op je te nemen.

  • Laat je helpen en begeleiden: Heb je een vriend of collega die helemaal op z’n plek zit en duidelijk zijn of haar ikigai heeft gevonden? Vraag eens hoe zij het hebben aangepakt. Misschien hebben ze goede inzichten en adviezen. Ook zaken als loopbaanbegeleiding, coaching, reflectie en meditatie kunnen je een stap dichter bij jouw levensdoel brengen.

Welke skills en vaardigheden wil jij versterken? Bekijk alle trainingen en opleidingen van Schouten & Nelissen en kies wat het beste bij jouw dromen en ambities past. Of plan een vrijblijvend adviesgesprek in met een van onze adviseurs.