We worden dagelijks overspoeld met informatie. Maar wat blijft écht hangen? Uit onderzoek blijkt dat we slechts zo’n 10% onthouden van wat we alleen horen, 55% van wat we horen en zien, en maar liefst 70% van wat we zelf zeggen of doen. Feiten en cijfers kun je prima overbrengen in grafieken, tabellen of PowerPoints. Maar als je een complex of gelaagd verhaal wilt vertellen, dan schiet die aanpak tekort. Hoe breng je dan wel een boodschap over die blijft plakken?
Storytelling, geheimen van een verhalenverteller

Probeer het eens met Storytelling
Storytelling is geen geheim talent; het is een vaardigheid die je kunt leren. Dankzij inzichten uit de neurowetenschap weten we inmiddels ook waarom het zo goed werkt. Een goed verteld verhaal activeert spiegelneuronen en daarmee de verbeelding van je publiek. Het roept beelden, geluiden en gevoelens op die mensen op hun eigen manier kunnen beleven. Zo komt je boodschap niet alleen aan, maar blijft die ook hangen. De kracht zit in hoe je vertelt: met toon, gebaren en zintuiglijke details die het verhaal tot leven brengen.
Verhalen brengen een boodschap tot leven. Ze maken ingewikkelde onderwerpen begrijpelijk, zorgen voor verbinding en zetten mensen aan het denken. Een goed verhaal doet veel meer dan alleen informeren.
Dus:
- Wil je complexe informatie begrijpelijk maken?;
- Een collega meenemen in jouw ervaring?;
- Of anderen inspireren en in beweging krijgen?
Dan is storytelling je krachtigste tool.
Gebruik deze 5 geheimen van een storyteller
Wil je dat jouw verhaal echt binnenkomt? Deze vier storytelling-geheimen helpen je om je boodschap levendig, geloofwaardig en impactvol over te brengen.
- Maak van jouw boodschap een verhaal
Creëer een hoofdpersoon met wie je mee kan leven: een held, een kluns, een vlieg in de vergaderzaal, of jijzelf. Vertel jouw boodschap vanuit het perspectief van jouw hoofdpersoon en geef alle informatie betekenis vanuit dat perspectief. Gebruik, waar mogelijk, een zintuiglijk detail: de geur van koffie, het ritselen van papier, de jingle van de software als je de laptop start. - Ken je verhaal 'by heart'
Leer jouw verhaal uit je hoofd. Neem 'uit het hoofd' letterlijk. Oefen waar je kunt: in de file, onder de douche, terwijl je je tuin wiedt of je kleding strijkt. Je kent jouw verhaal 'by heart' als je de woorden uit je hoofd in je lichaam verankerd hebt. Jouw boodschap heeft een klank gekregen in je intonatie, heeft uitdrukking gekregen in je mimiek en je subtiele gebaren en lichaamshouding geven betekenis. - Neem de tijd
Neem de tijd voor je gaat vertellen, herinner je eerst je verhaal, uit het hoofd, by heart, in je lichaam. Maak dan contact met je publiek, kijk, heet ze welkom, stel ze op hun gemak met een opmerking over de zaal of de koffie en dan… Begin en vertrouw op je voorbereiding. - Geef de tijd
Luister mee hoe jouw verhaal zich laat vertellen in woorden die wonderwel passen bij deze luisteraars op dit moment. Jouw intonatie, mimiek, gebaren én de zintuiglijke details in je verhaal activeren de verbeeldingskracht van degenen die luisteren. Gun je luisteraars voldoende tijd om je, ook in hun verbeelding, te volgen. - Gebruik multimediale elementen
Wil je je verhaal nog beeldender maken? Zorg dan voor ondersteuning van elementen uit verschillende media. Denk hierbij aan podcasts, afbeeldingen en video's. Dit zet de boodschap extra kracht bij.
Met deze storytellingtechnieken geef je jouw boodschap meer kracht en betekenis. Oefen, experimenteer en ontdek wat werkt voor jou en jouw publiek. Zo maak je elke presentatie memorabel.
Leren hoe je met impact presenteert?
In de training Presenteren en Storytelling van Schouten & Nelissen leer je hoe je jouw verhaal krachtig overbrengt en de aandacht van je publiek vasthoudt. Je oefent met het inzetten van lichaamstaal, intonatie en verbeelding om jouw boodschap echt te laten landen. Zo ontwikkel je een authentieke presentatiestijl die raakt én blijft hangen. Iets voor jou?