Ik moet minder streng voor mezelf zijn

Dat heb ik tijdens de training Persoonlijk leiderschap geleerd!

31 augustus 2022 3 minuten leestijd
Ik moet minder streng voor mezelf zijn

Met het STAP-budget kunnen werkenden en werkzoekenden jaarlijks maximaal 1000 euro aanvragen voor scholing en ontwikkeling, óók bij Schouten & Nelissen. Mediaprofessional Avinandha Ramsoedh (41) deed een succesvolle aanvraag voor het scholingsbudget en volgde de training ‘Persoonlijk leiderschap’.

"Ik ga nu veel gemakkelijker lastige gesprekken aan."

Avinandha begon haar carrière als producer bij de publieke omroep, waar ze als stagiair startte en uiteindelijk zo’n tien jaar werkte. Na een stap buiten de mediawereld en het volgen van diverse opleidingen kwam ze vijf jaar geleden in de reclamebranche terecht. Inmiddels is Avinandha traffic manager bij TBWA\Neboko, een groot reclamebureau in Amsterdam. Hier is ze verantwoordelijk voor de planning en deadlines van een team van 10 medewerkers. “Ik monitor en bewaak het proces, waardoor de creatieven hun werk zo goed mogelijk kunnen doen.”

Altijd voor anderen klaarstaan

Een training op het gebied van persoonlijk leiderschap had Avinandha al langer in het vizier. “Bij mijn vorige werkgever liep ik er vaak tegenaan dat het te druk was. Dat heeft met timemanagement te maken, maar ook met de manier waarop je zelf met die drukte omgaat. Ik heb bijvoorbeeld de neiging om altijd voor anderen klaar te willen staan, en mijn eigen grenzen niet goed te communiceren. Daar dacht ik achteraf dan vaak van: dat had ik graag anders willen doen. Om daar een betere balans in te vinden en iets meer eigenaarschap te nemen, wilde ik graag een training volgen.”

Na het doen van wat research op internet kwam Avinandha bij de training Persoonlijk leiderschap van Schouten & Nelissen uit. Ze volgde de uit twee cursusdagen bestaande training in de maanden juni en juli, en dat beviel zeer goed. “Ik had gedacht dat ik met het STAP-budget misschien een uitgeklede versie van de cursus zou krijgen, maar dat was niet het geval. De groep waarmee we de training volgden was best wel gevarieerd, ook qua leeftijd van de deelnemers, en het was mooi dat het de trainer lukte om toch voor iedereen maatwerk te leveren. Ik vond het knap dat ze dat zo kon. Het gaat natuurlijk ook om persoonlijk leiderschap, dus dan is het belangrijk dat iedereen de ruimte krijgt om zijn of haar verhaal te doen.”

Met stressvolle momenten omgaan

Zelf leerde Avinandha onder meer om beter met de stressvolle momenten van haar werk om te gaan. “Dat komt in mijn werk, met veel spoedklussen en strakke planningen, nu eenmaal vaak voor - dus dan gaat het er vooral om hoe je ermee omgaat. Niet meegaan in de stress, maar eerder mindful zijn. Sneller je grenzen aangeven en bedenken wat écht prioriteit heeft zodat je de rest kan overdragen of even laten liggen. Ik heb tijdens de training geleerd om minder streng voor mezelf te zijn. Je kan nu eenmaal niet altijd alles perfect doen en iedereen tevreden houden. Dat is ook helemaal niet erg, mits je er maar open over communiceert”, vertelt Avinandha.

Dat kan nog wel eens lastig zijn, zeker als je in een gesprek een lastige boodschap moet overbrengen. Ook op dat vlak heeft Avinandha tijdens de training stappen kunnen zetten. “Ik ben van nature best wel een flapuit, en soms komen dingen er wat anders uit dan je het eigenlijk had willen formuleren. Het gaat dan niet eens om de boodschap, maar vooral om de manier waarop je die communiceert. Hoe je dat goed tijdens een persoonlijk gesprek kan doen, heb ik door het gewoon te oefenen tijdens de training geleerd. Ik ga nu makkelijker lastige gesprekken aan”, zo vertelt ze. Volgens Avinandha is het daarbij cruciaal om jezelf goed te leren kennen. “Door stil te staan bij je mindset en je eigen patronen kan je beter doorgronden waarom je in specifieke situaties op een bepaalde manier handelt. Dat is de basis.”