Leven lang ontwikkelen, geen optie maar een must

13 augustus 2024 5 minuten leestijd
Leven lang ontwikkelen, geen optie maar een must

Weet je nog toen je je diploma in ontvangst nam? Of die ene cursus volgde die je verder bracht in je werk? Dat waren allemaal mijlpalen in jouw reis van een leven lang ontwikkelen.

Waarom zou je een studie volgen naast je toch al drukke baan? Het gaat nu toch goed op je 'onderbuikgevoel'? Jezelf blijven uitdagen en nieuwsgierig blijven, maakt dat je professioneel en persoonlijk groeit. Het helpt jou om relevant en interessant te blijven in een nieuwe arbeidsmarkt. In dit artikel ontdek je welke vragen je jezelf kunt stellen om je leven én loopbaan te verrijken. Ook krijg je van ons 3 tips om duurzaam te blijven groeien.

Deze 3 vragen kun jij jezelf stellen

Je hebt het al gemerkt: duurzaamheid, inclusie en werken op afstand veranderen de arbeidsmarkt. Ook betreedt Generatie Z de arbeidsmarkt en hebben nieuwe technologieën, zoals AI, een enorme impact op onze manier van werken. Natuurlijk zullen beroepen verdwijnen omdat AI routinematige en repetitieve taken automatiseert. Maar er ontstaan nieuwe beroepen én je huidige takenpakket zal mogelijk ook veranderen. Dat geeft jou de ruimte om te kijken welke taken je plezier geven en wat je verder nog zou willen ontwikkelen.

Wat heb jij nodig om succesvol te blijven in deze dynamische omgeving? Daarvoor kun je jezelf in elk geval deze vragen stellen:

  • Welke impact hebben de nieuwe ontwikkelingen op mijn beroep? Welke taken zou ik zelf willen automatiseren? Waar zou ik meer tijd voor willen hebben?
  • Tegen welke veranderingen loop ik nu al aan in mijn huidige baan? En waar verwacht ik in de toekomst tegenaan te lopen?
  • In hoeverre heb ik al de juiste kennis en vaardigheden om succesvol mee te bewegen met de veranderingen in mijn vakgebied?

De noodzaak van een leven lang leren

Vooral het stellen van die laatste vraag is belangrijk als je jezelf wilt blijven ontwikkelen. Kun je meebewegen met verandering? Waarin kom je jezelf nog tegen?

Jezelf blijven ontwikkelen maakt je beter inzetbaar in een omgeving waarin de vraag naar specifieke vaardigheden voortdurend verandert. Het verbreedt je perspectief, helpt je nieuwe interesses en talenten te ontdekken. Dit alles heeft een positieve impact op je werkplezier, op je motivatie en algehele welzijn.

Dit merkte ook Ron Weck, die bij Schouten & Nelissen de module Bedrijfsprocessen volgde: zijn eerste opleiding op hbo-niveau. Op zijn 15e begon Ron met werken – nu is hij 56 jaar. Dat je je kennis blijft aanvullen, is essentieel, vindt QA/QC Manager Ron. Je leest hier meer over hoe hij de module heeft ervaren.

Ben je te afwachtend in het opdoen van nieuwe kennis en vaardigheden? Dan raak je snel achterop. Je relevantie en invloed in je werkomgeving nemen af, terwijl collega’s die zich blijven ontwikkelen en jongere generaties die met de nieuwste tools zijn opgegroeid je voorbijstreven. Een leven lang ontwikkelen is dus essentieel, maar hoe pak je dit aan? We geven 3 tips. 

Met deze 3 tips blijf je een leven lang ontwikkelen

1. Werk aan een flexibele mindset

Wil je succesvol blijven in deze dynamische arbeidsmarkt, is het belangrijk om aan je mindset te werken. Als je een flexibele mindset hebt, sta je open voor bijscholing en omscholing. Je bent nieuwsgierig en bereid om je aan te passen aan nieuwe omstandigheden. Onderzoeker en business consultant Lonneke Frie noemt dit 'flexpertise' – een kerncompetentie waarbij professionals vernieuwing omarmen en verandering als vanzelfsprekend beschouwen.

Flexibiliteit is hierbij niet alleen een vaardigheid, maar een integraal onderdeel van je identiteit en mindset. Ook is het van belang dat je jezelf in een fijne omgeving kunt ontwikkelen. In dit artikel over een veilig leerklimaat lees je wat er nodig is om jezelf te kunnen groeien en fouten te durven maken. 

2. Maak een persoonlijk plan 

Weet je aan welke vaardigheden of competenties je wilt werken? Wil je jouw persoonlijke skills bijvoorbeeld verbeteren? Een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) helpt je om leerdoelen te formuleren en helder te krijgen hoe je deze kunt bereiken. Er zijn veel mogelijkheden.

Denk aan opleidingen, trainingen, online cursussen, webinars, seminars en workshops. Maar bedrijfstrainingen en overheidsprogramma’s kunnen ook goede opties zijn. Daarnaast kun je op de hoogte blijven van nieuwe tools, technieken en trends in jouw sector door vakbladen en blogs te lezen of pioniers in jouw vakgebied te volgen.

Vergeet ook niet te reflecteren en feedback te vragen aan collega’s, leidinggevenden of vakexperts. Met reflectie leer je om te groeien vanuit jouw eigen ervaringen. Je kunt op meerdere manieren reflecteren: je kunt jouw groei ook visueel maken.

3. Spendeer je tijd slim

Vind je het moeilijk om mee te gaan in nieuwe ontwikkelingen? Toch helpt het om je open te stellen. Misschien wordt je werk wel veel leuker als je ChatGPT kunt inzetten voor het schrijven van samenvattingen of e-mails. Doordat je sommige taken kunt uitbesteden, heb je ook meer ruimte voor dingen die je interessant vindt. Bijvoorbeeld creatieve zaken, zoals brainstormen, of wil je werken aan andere persoonlijke competenties of opdoen van nieuwe kennis.

Negeer je de noodzaak van een leven lang leren? Dan kan dit ervoor zorgen dat je stagneert in je groei of minder makkelijk inzetbaar bent. Zonder blijvende ontwikkeling loop je een achterstand op - wat een gemis is voor je werktevredenheid en welzijn. Wees dus proactief, ook als je het spannend vindt! Er zijn veel verschillende manieren om te blijven leren - er is altijd een manier die voor jou werkt.

Kijk bijvoorbeeld naar Marieke van Arkel. Zij volgde bij Schouten & Nelissen een volledige master Kwaliteitsmanagement naast haar fulltime baan. Op familievakantie zat ze achterin de auto te typen. En samen met haar collega's boog ze zich over haar Excelsheets. De studie heeft haar veel gebracht - inmiddels heeft ze zelfs promotie gemaakt.

Hopelijk heb je genoeg inspiratie om leren te omarmen als een continu proces. Hiermee zet je de stap naar een succesvolle en bevredigende loopbaan. Er zijn hiervoor verschillende financieringsmogelijkheden, bijvoorbeeld het levenlanglerenkrediet van de overheid. Ontvang je graag persoonlijk advies over welke training, opleiding of leervorm het beste bij jou en jouw situatie past? Of over hoe je kunt studeren naast je fulltime baan? Of hoe je jouw opleiding kunt financieren? Wieneke, Susanne, Ditty, Judith en Meta geven advies op maat.