Hoe krijg je meer opleidingsbudget bij je werkgever?

22 oktober 2024 5 minuten leestijd
Hoe krijg je meer opleidingsbudget bij je werkgever?

Vrijwel iedere organisatie heeft een opleidingsbudget die medewerkers kunnen gebruiken voor omscholing. Toch blijft er ieder jaar veel geld op de plank liggen omdat het budget niet volledig wordt benut. Wil je graag jouw vaardigheden een boost geven, maar weet je niet hoe? We geven je handige tips over hoe je met je werkgever over je opleidingsbudget in gesprek gaat.

Geen idee of en hoeveel budget je hebt

Bijna iedere werkgever heeft een persoonlijk opleidingsbudget samengesteld om medewerkers een opleiding te laten volgen, echter is slechts 28% van de medewerkers bekend met hun leerbudget (Bron: Studytube). Dat wil zeggen dat bijna driekwart van de medewerkers geen idee heeft hoeveel individueel ontwikkelbudget er voor hen is of niet eens weten dat dit bestaat. Zonde toch? Als je niet weet of en hoeveel geld ervoor is, kun je je er niet mee ontwikkelen.

Heeft je werkgever opleidingsbudget beschikbaar? 

Om te voorkomen dat jouw opleidingsbudget op de plank blijft liggen, kun je checken waar je recht op hebt. Er zijn een aantal manieren om erachter te komen of jouw werkgever een opleidingsbudget heeft. Kijk eens in je arbeidsovereenkomst of cao of er iets beschreven staat over het volgen van een opleiding en het opleidingsbudget.  

In ongeveer 80% van de cao’s arbeidsvoorwaardenregelingen is namelijk iets opgenomen over een budget om te leren en ontwikkelen. Vaak zijn er hier afspraken voor gemaakt. Kun je het niet vinden? Vraag het dan eens na aan jouw manager of iemand van de HR-afdeling.   

Welke kennis en/of skills wil je ontwikkelen? 

Een groot deel van de competenties die je nodig hebt heb je waarschijnlijk al onder de knie, terwijl andere kennis en vaardigheden toch nog meer aandacht vragen. Maar hoe weet je welke vaardigheden je wilt of kunt ontwikkelen? Er zijn verschillende manieren om dit te ontdekken.

Feedback ontvangen

Feedback van anderen kan een goed inzicht geven in welke competenties je nog mist of verder mag ontwikkelen. Hoe werken collega’s met jou samen? Wat valt ze op? Feedback kun je ontvangen tijdens een ontwikkelgesprek met je leidinggevende of door je collega’s om feedback te vragen.

Functioneringsgesprekken

Waarin wil jij je graag ontwikkelen of welke ontwikkeling is er nodig voor je rol? Misschien heb je hierover al gesproken met je leidinggevende. Samen hebben jullie ontwikkeldoelen gesteld in een functioneringsgesprek of ontwikkelgesprek.

Uitdagende situaties

Daarnaast kun je terugblikken op verschillende uitdagende situaties tijdens het werk. Lukt het in een bepaalde situatie niet om aan verwachtingen te voldoen? Voelde je je onzeker of liep je vast op een bepaald onderwerp? Dit geeft je een goed idee welke vaardigheden of kennis je nog kunt ontwikkelen.

Invulling van je rol

Het kan zijn dat je rol in de loopt van de tijd verandert, bijvoorbeeld door interne of externe factoren. Denk aan de komst van AI of automatisering. Dat vraagt wellicht dat je je technische skills wilt ontwikkelen of juist beter wil leren communiceren of samenwerken. Wat heb jij nodig om je rol goed te blijven doen?

Andere rol of baan

Ben je juist op zoek naar een andere rol binnen de organisatie of een heel andere baan? Dan valt je wellicht al wel iets op bij het lezen van vacatures of tijdens het voeren van gesprekken. Er wordt misschien vaak om een bepaalde competentie gevraagd, die jij niet beheerst. Of wellicht is je kennis van een bepaald programma verouderd. Tijd voor wat groei!

Aan de slag met deze stappen

Hoe ga je nu verder met deze informatie? We hebben een logisch stappenplan opgesteld hoe jij van research naar aanvraag kan gaan. 

  1. Je checkt bij je werkgever of HR over de hoogte van je budget  
  2. Je onderzoekt en ontdekt waarin je wilt gaan ontwikkelen  
  3. Je kiest uit de passende opleidingen en trainingen  
  4. Je vraagt een offerte aan en bereid je gesprek voor 
  5. Stelt een duidelijk leerdoel vast 
  6. Plant een afspraak in met je werkgever 
  7. Je zet de volgende stap en ontwikkelt jezelf!

8 tips om je werkgever te overtuigen

Nu je weet van het opleidingsbudget en welke skills je wilt ontwikkelen, is het tijd om een aanvraag te doen bij jouw werkgever. Hieronder hebben we een aantal tips opgesteld die je helpen om jouw werkgever te overtuigen.

1. Zorg voor de nodige voorbereiding 

Doe vooraf research naar opleidingen en welke jou interessant lijkt. Leg ook de link met je competenties en aan welke ontwikkeldoelen je werkt. Zoek uit wat deze kost en wat je afwezigheid voor je werkzaamheden betekent. Hier zal je manager naar vragen. Bied het op een presenteerblaadje aan. Alleen nog even tekenen, graag.

2. Kies een beïnvloedingsstijl 

Wil je jouw werkgever overtuigen, dan kun je gebruik maken van een beïnvloedingsstijl. Er zijn verschillende stijlen hoe je iemand kan beïnvloeden. Wil je weten welke stijl bij jouw werkgever past? Lees hier meer uitleg over de beïnvloedingsstijlen.

3. Benadruk wat het de organisatie brengt 

Waar mag je jouw vaardigheden en kennis nog in versterken? En wat is er mogelijk als je dit straks wèl in huis hebt? Maak duidelijk wat jij (anders) gaat doen na de training en wat dat het bedrijf oplevert. What’s in it for them?

4. Vertel hoe dit je nog beter inzetbaar maakt 

Neem je grip over je ontwikkeling en je talenten? Dat maakt je duurzaam inzetbaar. Je wordt flexibeler, blijft vakbekwaam en presteert beter. Werk je aan jezelf en je groei, dan kun je je ook beter aanpassen aan veranderingen. Jij profiteert ervan én het bedrijf ook.

5. Benoem ook dat het je meer werkplezier geeft

Jezelf ontwikkelen heeft een positief effect op je werkgeluk en werkplezier. Je raakt er nog gemotiveerder door. Je zet jouw talenten vaker in en dat zorgt voor meer voldoening. Het resultaat? Veel meer betrokkenheid en energie.

6. Deel je waardevolle nieuwe kennis met collega’s

Benoem hoe je jouw nieuwe vaardigheden kunt overdragen aan je team. Hoe meer mensen profiteren van de investering, hoe aantrekkelijker het voor je werkgever is om ‘ja’ te zeggen.

7. Bereid je voor op bezwaren

Bedenk wat voor je werkgever een drempel kan zijn en welke tegenargumenten jij kunt inzetten. Zo kun je twijfel bij je werkgever misschien direct parkeren. Blijft de twijfel aanhouden? Sluit een compromis door de opleiding in je eigen tijd te volgen als de baas betaalt. Zo investeren jullie er beiden in en zal je werkgever het sneller goedkeuren.

8. Bijdrage aan een veilig leerklimaat 

Geef aan dat het bijdraagt aan een veilig leerklimaat. Dit houdt in dat er ruimte is voor ontwikkeling bij medewerkers, wat een positieve bijdrage geeft aan de intrinsieke motivatie. Lees hier meer informatie over een veilig leerklimaat.

Wil je meer weten over hoe je dit budget optimaal kunt inzetten bij Schouten & Nelissen? Ontdek alle mogelijkheden en laat je inspireren! Ben je benieuwd naar andere financieringsmogelijkheden? Bekijk dan onze uitgebreide opties en vind de oplossing die bij jou past.