Van leerhonger naar masterdiploma in deeltijd

De afgelopen jaren was Yvonne van Ginkel niet alleen moeder, echtgenote en adviseur kwaliteit bij Defensie, maar ook masterstudent Kwaliteitsmanagement. Na zes leuke, interessante en soms ook pittige jaren behaalde ze dit jaar haar mastertitel. Een mooie mijlpaal!

22 september 2024 4 minuten leestijd
Van leerhonger naar masterdiploma in deeltijd

In haar vroegere rol als communicatieadviseur kwam Yvonne in aanraking met certificeringen. Ze ging steeds meer audits doen en vond dit zo interessant dat ze intern solliciteerde op een kwaliteitsfunctie bij Defensie. Ze besloot een post hbo opleiding te volgen op dit gebied.

Dat smaakte naar meer, en dus zocht ze verdieping en wilde ze relevante wetenschappelijke inzichten opdoen. Wat begon met een losse module, die wel érg leuk was, eindigde in een masterdiploma Kwaliteitsmanagement. “Het was soms gaaf en lastig tegelijkertijd.”

Vrijdagfun

“Om de week begon ik met lessen op vrijdag”, begint Yvonne. “Net voor het weekend, prima timing. Ik trof een diverse groep aan, met mensen uit verschillende branches. We bouwden iets op en leerden van elkaars inzichten en ervaringen. Zo ontmoette ik Marieke - een medestudent met wie ik opdrachten afstemde en die ik later bij de diploma-uitreiking weer tegenkwam - en leerde ik met meerdere brillen naar een casus kijken. Heel waardevol!

De opdrachten kon ik steeds relateren aan mijn werk. Ook dat was een win-winsituatie. De bekwame docenten komen van verschillende universiteiten en de opleiding is goed opgebouwd. Ik wist vooraf wat er van me gevraagd werd in een module. Zo kon ik me goed inlezen. Verder was alles altijd perfect verzorgd. Van het ontvangst en de lunch op de lesdagen tot en met de diploma-uitreiking. Ik ben altijd met veel plezier naar Zaltbommel gegaan.”

Balans

Het hielp enorm dat Yvonne een leidinggevende had die haar stimuleerde bij het leren. “Ik mocht de colleges volgen in werktijd. Doordat ik om de week een dag afwezig was, bleven er wel dingen liggen op mijn werk. Dat was in tijden van externe audits en jaarafsluitingen tijdens de feestdagenperiode best een gepuzzel.” Sowieso vond Yvonne de balans vinden tussen werk, studie en privé soms een uitdaging. “

Mijn kinderen deden bijvoorbeeld eindexamen in die periode. Dat kreeg echt even voorrang. Ook toen mijn man meer dan tien keer in het ziekenhuis belandde en mijn schoonmoeder plotseling overleed, heb ik mijn studerende leven tijdelijk stilgelegd. Erg fijn dat ik uitstel kreeg van Schouten & Nelissen en mijn thesis later mocht inleveren.”

Begeleiding

De onderzoeksmodule was het lastigst voor Yvonne. Gelukkig had ze veel aan haar begeleider Kees. “Mijn voorstel werd eerst afgekeurd, het was te breed. Dat bleek wel te kloppen en na wat aanpassingen kreeg ik goedkeuring en kon ik vooruit. Zolang de coronamaatregelen geen roet in het houden van interviews gooiden tenminste… Regelmatig ben ik bewust naar de Erasmus universiteit gereden om face to face dingen af te stemmen met Kees. Ook zijn positieve feedback deed me goed. De kennis over logistiek, die ik heb opgedaan tijdens mijn onderzoek, neem ik weer mee in mijn carrière. Recent ben ik intern overgestapt naar een andere afdeling binnen Defensie. Nu ben ik senior adviseur kwaliteitsmanagement.”

Samenhang

Dat ze de stof meteen kon toepassen in de praktijk, ervaart Yvonne als groot voordeel. “Het blijft daardoor beter hangen. Doordat we ieders praktijksituatie bespraken, hebben we elkaars rugzak bovendien gevuld met inzichten en opties. Wil ik nu een tevredenheidsmeting doen, dan weet ik dankzij de input van anderen dat dat op meerdere manieren kan dan via een enquête.

Diepte-interviews en spiegelbijeenkomsten zijn ook goede opties.” Yvonne deed het werk van een kwaliteitsadviseur al langer, maar door de opleiding voelt ze zich pas echt een volwaardig kwaliteitsadviseur. “Op mijn nieuwe afdeling zijn we bezig met ISO 9001. Voorheen was dat eerlijk gezegd veel abracadabra. Nu begrijp ik het beter.”

Planning

“Als ik een tip mag geven aan anderen die gaan studeren naast hun werk: plan je studietijd en vrije tijd bewust in! Er is altijd wel iets leuks op tv of iets gezelligs te doen. Voor mij werkte het goed om een vaste avond per week te studeren. Zo wisten anderen ook dat ik bezig was op dat moment. De vooraf aangegeven 16 studie-uren per week haalde ik ongeveer wel. Boeken en artikelen lezen, opdrachten uitwerken en college volgen; het is niet niks naast werk en gezin.

Ik kreeg gelukkig begrip en medewerking thuis. De kinderen hielpen meer in het huishouden en mijn man zorgde dat ik op vrijdag na de les kon aanschuiven met eten. Tijdens de diploma-uitreiking zeiden ze dat een deel van het diploma voor het thuisfront bedoeld is. Nou, dat is zeker zo.”

"Als ik begin, maak ik het ook af."

Yvonnes motto

Het was echt wel even wennen om weer in de studieboeken te duiken en urenlang in een examenzaal te zitten. Toch heeft ze nooit gedacht aan stoppen en vond ze steeds de nodige motivatie. “Ik weet nog dat ik per se vóór oudjaar mijn eindsprint wilde afronden. In de kerstvakantie ben ik naar kantoor gegaan om daar te kunnen werken aan mijn thesis zonder afleiding. Nog een tip dus: zorg voor een rustige studieplek.”

Op de vraag of ze nog verder wil leren, antwoordt Yvonne dat het alweer kriebelt. “Misschien een training projectmanagement of zo. Maar geen complete master meer hoor! Dat kan ik thuis ook niet maken. Voorlopig geniet ik gewoon even van het bevrijdende gevoel en ben ik vooral trots op mezelf. Ik heb het toch maar mooi gedaan.”